U SUSRET NOĆI MUZEJA: ‘Zebra na zebri’ ispred ZOO vrta ima posebno značenje (FOTO)

Povodom obeležavanja učešća Beo Zoo Vrta u Noći muzeja 2015. godine po prvi put, danas je organizovano slikanje asfaltnog murala "Zebra na zebri" na pešačkom prelazu ispred zoološkog vrta u Ulici Mali Kalemegdan.

 

Asfaltni mural oslikavao je akademski slikar Miloje Mitrović iz Valjeva, koji je poznat po svojim crtežima zebri na zebrama, odnosno pešačkim prelazima.

Prva “zebra na zebri” je osvanula u Beogradu 5. oktobra 1995. godine kod Osnovne škole “Miloš Crnjanski” na Banovom Brdu, prva svog tipa na svetu. Tokom narednih 20 godina Mitrović nastavlja svoj neobični rad koji naziva “umetnost na asfaltu”.

Hteo bih da istaknem da je ovaj vid umetnosti, prozvan džada ili kolovec, zaživeo zahvaljujući saobraćajcu Draganu Jankoviću koji je davne 1995. godine odbranio prvi mural na asfaltu rečima “ako nešto nije zabranjeno, onda je dozvoljeno” – izjavio je slikar sa osmehom.

 

Mitrović navodi da radi sa posebnim bojama koje su namenjene za puteve, odnosno za asfalt, da su dugotrajne i da se ne klizaju. Tako njegove jedinstvene kreacije ostaju na ulicama Beograda po dve do tri godine.

Imam jednog pomoćnika koji slika sa mnom već 15 godina, Nenada Mitrovića, ali kako on danas nije mogao da bude ovde, u pomoć je priskočio Bata, kolega slikar hiper realista – rekao je Mitrović za Dnevno.rs.

Neobične Mitrovićeve zebre su često bile u centru različitih dešavanja, poput slave Starog grada kada je uz pomoć najmlađih umetnika oslikao zebre u Višnjićevoj ulici. Takođe je učestvovao u časovima slikanja sa decom u Obrenovcu gde su crtali zebre po trotoarima uz predavanje o bezbednosti u saobraćaju.

Ovim zebrama pokušavamo da vratimo umetnost na ulice, jer danas niko više ne gleda gore, svi gledaju dole. Možda se nadaju da će naći neke pare ili gledaju da se ne spotaknu, ali ove zebre neće moći da ne primete – našalio se Mitrović.

 

Predstavnici Umetničko-produkcijske grupe Noć muzeja navode da je obeležavanje manifestacije ovim umetničkim delom i simbolično, jer će i sam prilaz beogradskom Zoo vrtu naglašavati na jedan originalan i neobičan način šta se krije iza velike kapije.

Mislimo da je ovo odličan način da obeležimo Noć muzeja i da ostavimo nešto najmlađim učesnicima ove manifestacije, koji su i najčešći posetioci “Vrta dobre nade” – izjavio je Mihajlo Pavić ispred UPG Noć muzeja. 

Kako je Kalemegdanski park jedan od najprometnijih u Beogradu, potrebno je podići svest deci, ali i odraslima o bezbednosti u saobraćaju, što će ova saradnja sigurno i obezbediti.

 

  

Sa radošću smo podržali akciju i drago nam je da smo ove godine po prvi put deo manifestacije Noći muzeja – navodi Gvozden Radenković, direktor “Vrta dobre nade”.

U Noći muzeja u subotu 16. maja, beogradski Zoo vrt organizovaće dečiji program “Ko je budan kad drugi spavaju” u kojem će deci biti pokazane noćne životinje.

Noć muzeja u Beogradu u subotu 16. maja trajaće od 17.00 do 01.00 sat posle ponoći na više od 60 mesta sa 120 izložbi.