Umro Dobrica Ćosić!

Književnik, akademik i bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić preminuo je danas u Beogradu u 92. godini, objavio je RTS.

Dobrica Ćosić je srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar i redovni član SANU. Bio je prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije od 1992. do 1993. godine. Ćosić je nekad nazvan „ocem nacijem”, jer je duže vreme bio narodni poslanik Narodne Repubilke Srbije i Savezne Federativne Republike Jugoslavije od 1945. do 1957. godine.

On je rođen 29. decembra 1921. godine u selu Velika Drenova kod Trstenika. Maturirao je u Poljoprivrednoj školi u Valjevu, a završio Višu političku školu „Đuro Đaković”.

U toku Narodooslobodilačke borbe bio je politički komesar, kao i urednik lista „Mladi borac” i član SKOJ-a. Posle oslobođenja bio je narodni i savezni poslanik 12 godina, kao kandidat Zemljoradničke i Demokratske stranke.

U domaću i svetsku književnost ulazi sa svojim delom „Daleko je sunce”, pa kreće sa upoznavanjem moderne domaće i evropske proze, pa kroz svoja dela dolazi do vrha srpske književnosti. Kao slobodni umetnik, proslavio se kroz kultna dela kao što su „Deobe”, „Koreni”, „Vreme smrti” , „Vreme zla” i mnoge druge.

Iako, poštovalac komunističke misli, postao je veliki opozicionar Josipa Broza Tita nakon što se razišo sa njim. Bio je osnivač nacionalnih partija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini devedesetih godina. Ćosić je na mesto predsednika SRJ bio samo godinu dana, kada ga nakon sukoba sa Slobodanom Miloševićem na tajnom glasanju oba veća Saveznog parlamenta smenili.

Ovog književnog velikana poštovali su svi politički predstavnici naše države.