Veliki uspeh Beograđanke: Njen komad traži više od 40 nemačkih pozorišta

Više od 40 nemačkih pozorišta zvanično je zatražilo na čitanje dramu 'Plejboj' beogradske umetnice Marijane Verhof (28), koja živi i radi u Berlinu, javio je Henšel Šaušpil, nemačka agencija koja je zastupa.

Ovaj komad ima već zakazanu jednu premijeru – u gradskom pozorištu u Augsburgu, u režiji mlade rediteljke Katrin Plutner.

– Moćni i obrazovani antijunak Stevan Zečević, zvani Plejboj, psihopatska je ličnost i fetišista. Živeći na visokoj nozi u Minhenu, Stevan na dnevnoj bazi uspešno manipuliše okruženjem, igrajući na ivici noža i u tome uživajući na perverzan način – kaže Marijana Verhof, koja je završila studije dramaturgije u Beogradu na FDU, a master studije teatrologije na berlinskom Fraj univerzitetu.

Kombinacija vlasti i novca otvara neslućene mogućnosti za vladavinu zla u civilizovanom svetu i prikrivanje mračne prošlosti. Plejboj nudi pogled u hermetičan svet kriminogenih, prebogatih biznismena i političara, koji igraju po svojim pravilima, a svako ko im se približi, biva iskorišćen, uništen ili ubijen.

Na repertoaru nemačkih pozorišta već je još jedan njen komad – “Amsterdam”, koji se od februara igra u Diseldorfskom Šaušpilhausu u režiji Nurkana Erpulata. Agencija koja zastupa mladu umetnicu saopštava i da je već prisutno veliko interesovanje i za njenu najjnoviju dramu – “Hleb za vile”, savremenu horor bajku koja postavlja pitanja o odnosu različitih kultura prema emancipaciji žene i kako poštovati tuđu kulturu, a ostati svoj.