Veliko interesovanje za romane Ljiljane Habjanović Đurović

Na upravo završenom 59. Beogradskom sajmu knjiga književnica Ljiljana Habjanović Đurović potpisivala je svoje knjige svakoga dana od 10 do 20 časova i pred njom su se neprestano smenjivali redovi čitalaca.

Za osam dana, koliko je trajao Sajam, na štandu izdavača prodato je 8.419 primeraka romana ove autorke.

Najtraženiji je bio njen novi roman “Naš otac”, od koga je prodato 5.688 primeraka.

Roman “Naš otac” je treća knjiga iz porodičnog ciklusa, nastavak romana “Ana Marija me nije volela” i “Ženski rodoslov”. To je potresna ispovest žene koja je prvi put posle 43 godine videla svoga oca. U tom času sa njom su bile njene uspomene, a sa njim njegova kći iz drugog braka.

Taj susret doneo je konačno razrešenje njihove životne drame.

Ova bolna i iskrena ispovest govori o mnogim iskustvima koja zauvek ostavljaju tragove na duši.

O ucenama ljubavlju. O nebrizi i ravnodušnosti. O krivici, stvarnoj i nametnutoj. O pokajanju i praštanju.

– Da bi pisao o sebi i o onome što ga boli, da bi pisao o akterima svog života, a posebno o onima koje voli i koje ne želi da povredi ( a ne može da ih poštedi, jer piše da bi rekao istinu), pisac mora da skupi svu hrabrost svoga srca i svu snagu svoje duše. Dok sam pisala roman Naš otac ja sam se neprestano molila Bogu da mi pomogne da vidim pravu i čistu istinu i da se ne ogrešim – kaže Ljiljana Habjanović Đurović.

Roman Naš otac jeste intimna ispovest, ali, na žalost, on svojom aktuelnošću prevazilazi okvire intimne ispovesti. Po nekim podacima u Srbiji sto hiljada maloletnika ne viđa svoje očeve, a devedeset pet procenata tih očeva ne daje izdržavanje za svoju decu.

Spisateljka je knjigu posvetila svoj zaboravljenoj deci, a roditeljima je uputila kao svojevrsnu opomenu i upozorenje šta nikako ne smeju da urade svojoj deci. I kao apel za očuvanje porodice. Jer, kako kaže “porodica je ono najvažnije što čovek ima uživotu. Bez porodice, čovek je slab, nesiguran i ranjiv. Možda to najbolje znamo mi koji nismo imali porodicu.

Porodica, to je ljubav. To je bezuslovna ljubav. A ljubav je uslov postojanja.”

Na Sajmu knjiga Ljiljana Habjanović Djurović potpisala je ugovor o objavljivanju romana “Naš otac” i “Ana Marija me nije volela” na italijanski jezik.