VREME ZA KULTURU: Noć muzeja biće održana 16. maja u celoj Srbiji

Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, Noć muzeja, biće održana 16. maja u celoj Srbiji od 17 do 1 sat posle ponoći.

 

Noć Muzeja ove godine održava se 12. put, a posetioci će još jednom imati prilike da obiđu muzeje i upoznaju se sa kulturnom baštinom.

Tematski, Noć muzeja ići će u dva smera. Jedan se priključuje obeležavanju važnih godišnjica dok se drugu tiče edukacije najmlađih – dečje Noći muzeja.

Noć muzeja skrenuće pažnju na rat viđen očima civila kao i na borbu protiv rata ali umetnošću i stvaralaštvima, onih koji su ostali kod kuće, preživljavali, rađali se i umirali, venčavali, radili i obrazovali decu, brinuli se o starima, pisali pisma borcima na frontu ali i onih koji su se protiv užasa razaranja borili svojom umetnošću.

Tokom noći muzeja biće istaknuto da je 1945. godine nobelovac Ivo Andrić objavio čak tri svoja kapitalna dela, pisana za vreme okupacije, srpski impresionizam koji nastaje u vreme Prvog svetskog rata, kao i drugi vidovi stvaralaštva u ratnim epohama koji danas obeležavaju istoriju umetnosti.

Ovogodišnja kulturna manifestacija biće u znaku najmlađih za koje je osmišljena specijalna „Dečja tura” zbog inicijative za osnivanjem većeg broja dečjih muzeja, ali i zbog stvaranja kulture odlaska u muzej kod najmlađe populacije.

Noć muzeja u Beogradu biće održana na više od 70 lokacija gde će biti organizovano više od 120 sadržaja.

Cena pretprodajne ulaznice za Noć muzeja košta 400 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 dinara. Ulaznice se mogu naći na svim prodajnim mestima Eventima, na Trgu republike 5, TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima u Beogradu i celoj Srbiji.

Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu.