ZBOGOM LEGENDO, ULEPŠAVAO SI NAŠ SVET: Nikola Simić sahranjen u Aleji zaslužnih građana (FOTO)

Nikola Simić ispraćen je na večni počinak danas oko 14 časova na Novom groblju u Beogradu. Od velikana srpskog glumišta oprostili su se porodica i prijatelji, ali i mnoge kolege i javne čičnosti.

Novo groblje danas je posetilo i mnoštvo Beograđana, kako bi prisustvovali sahrani glumca Nikole Simića.

Prisustvovali su, pored mnogih drugih glumci Dubravko Jovanović, Dragan Petrović Pele, Jelena Žigon, Branko Cvejić, Dragan Vujić Vujke, Rada Đuričin… Poslednju poštu Nikoli Simiću odali su i ministar spoljin poslova Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

 

Dramski umetnik Nikola Simić preminuo je 9. novembra u Beogradu u 81. godini.

Rođen je u Beogradu 18. maja 1934. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Prvu ulogu dobio je još kao student 1957. u JDP-u, čiji je stalni član postao 1959. i u kome je igrao do januara ove godine.

Na sceni JDP-a ostvario je mnogobrojne role iz komičnog i dramskog repertoara, ali je poseban trag ostavio u najdugovečnijoj predstavi u repertoarskim pozorištima – “Buba u uhu” Žorža Fejdoa, u kojoj je igrao više od 40 godina.

Simić je igrao i u mnogim filmovima i TV-serijama. Proslavio se ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu “Tesna koža” (1982 – 1991), a glumio je u popularnim televizijskim serijama “Srećni ljudi”, “Porodično blago”, “Agencija za SIS” i “Ljubav, navika, panika”.

Poznat je i po tome što je u sinhronizacijama crtanih filmova na srpski jezik, glas “pozajmljivao” Dušku Dugoušku, Nindža kornjačama i drugim animiranim junacima.

Dobitnik je Sterijine nagrade, tri godišnje nagrade JDP-a, Srebrne arene u Puli i nagrade za životno delo na filmu “Pavle Vuisić”.