Život Isidore Dankan u ‘Buhi’

Predstava „Moj život“ inspirisana tragičnim životom reformatorke plesa Isidore Dankan biće premijerno prikazana u pozorištu „Boško Buha“ u petak, 9. maja u 20 časova.

Glavnu ulogu tumači Anka Gaćeša, koja je potpisuje i režiju i koreografiju. Dramaturg je Jelena Paligorić, a igraju još Ivan Mihailović, Stojan Đorđević, Nemanja Stamatović i Strahinja Blažić. Tragična životna priča Isidore Dankan obeležena je pre svega ljubavlju i strašću.

Svrha njenog postojanja bila je traganje za srećom i slobodom. Nikada nije volela da pravi kompromise, a kada je to radila bivala bi nesrećna. Ples u njen život dolazi prirodno, bez namere da ikada ode. On je neodvojiv deo njenog bića. Glavni kvalitet Isidore Dankan nije bio njen ples, a ni njena lepota, nego to što je ona imala tu neobuzdanu energiju kojom je uspevala da opčini masu. To bi se u savremenom svetu, kada zvezde niču svako malo, zvalo onaj čuveni X faktor. Sa druge strane, Isidora Dankan utemeljila je savremenu igru, bila reformator, prezirala kanon belog baleta, kostime i pačke. Njen bunt je osnova njene umetnosti. Ovo je predstava o svemu tome. Ponajviše o strasti i buntovništvu, i vrtoglavoj i večnoj zaljubljenosti u umetnost.