Zvanično otvoren festival Kustendorf na Mokroj Gori

Filmski i muzički festival Kustendorf, čije je osnivač režiser Emir Kusturica, otvoren je večeras u Drvengradu na Mokroj Gori.

Otvarajući osmi festival, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kazao je da “ako je film iznad života, ovaj festival je iznad filma”.

– Ovo je čarobno mesto gde mladi i talentovani ljudi mogu da se susretnu sa velikanima filma. Jasno je koliko za mlade znače ti susreti, ali je festival značajan i za već proslavljene autore – kazao je Tasovac.

Na otvaranju su svirali Big bend iz Novog Sada i Adam Stinga.

Osnivač festivala Emir Kusturica uručio je, po otvaranju, Nagradu za buduće filmove ruskom reditelju Andreju Končalovskom, koji je režirao filmove “Poštarove bele noći”, “Sibirijada”, “Prvi učitelj” i “Marijini ljubavnici”.

– Ovo je nagrada za njegov sledeći film, film koji još nije uradio. Ovaj autor značio mi je tokom 70-ih i 80-ih godina, kada sma formirao svoj izraz – kazao je Kusturica, nakon prikazivanja omaža filmovima Andreja Končalovskog.

Končalovski je kazao da je bespredmetno da govori o tome koliko mu znači ta nagrada i dodao da ne voli nagrade.

– Sačekajte da umrem – rekao je Končalovski u šali i dodao da je cela poenta festivala da “ovaj ‘ludi’ čovek (Kusturica) realizuje svoje lude ideje”.

– Osećam se kao okružen partizanima, kao deo ekipe koja je izvela španski građanski rat. Ovde smo da se promenimo, ovde sam da učim, jer kada učimo mi se i menjamo – rekao je Končalovski. Večeras je na repertoaru film “Poštarove bele noći” Andreja Končalovskog.

Na otvaranje festivala došli su i francuska producentkinja Klodi Osar, koja je producirala filmove poput “Beti Blu”, “Čudesna sudbina Amelije Pulen” i “Arizona drim”, direktor filmskog festivala u Kanu Tjeri Fremo i direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil.

Festival će trajati do 26. januara, a do tada će biti predstavljeni filmovi 17 mladih autora iz celog sveta.