Kupci ostali bez vozila zbog zabrane: Hiljade luksuznih automobila zarobljeno u luci

Zbog uvedenih sankcija Rusiji u luci Zebriž u Belgiji gotovo mesec dana stoji više od 8000 novih luksuznih automobila.

Foto: Pixabay.com

Kako pišu strani mediji, radi se o luksuznim automobilima koji su još početkom aprila stigli morskim putem iz Azije a trebalo je da budu pretovareni i transportovani u Rusiju.

Međutim, u međuvremenu su uvedene strože sankcije koje zabranjuju izvoz vozila vrednijih od 50.000 evra. Posledica je da su brojni skupi automobili ostali zarobljeni u Belgiji, piše Index.hr.

U pitanju je niz luksuznih modela, od američkog Cadillaca i japanskog Lexusa pa sve do nemačkih premiuma predvođenih u Rusiji posebno poželjnim Mercedesom. Osim automobila, u luci se nalazi i druga roba koja je ostala zaglavljena zbog sankcija. Do sada je zaustavljen promet oko 1100 kontejnera prema Rusiji, tvrde neimenovani izvori iz lučke uprave.

Kad su automobili u pitanju, pretpostavlja se da će biti transportovani na druga tržišta.

– Automobili će verovatno ostati ovde dok ne pronađu kupce na drugim tržištima. Ne znamo ko su kupci u Rusiji ni u čijem su trenutno vlasništvu. Ovde ima prostora za 10.000 vozila – rekao je Mark Adriansens, direktor lučkog terminala za pretovar automobila.

Zebriž je jedna od najvećih evropskih luka za pretovar i transfer vozila sa godišnjim prometom od čak dva miliona vozila i parking prostorom za 210.000 vozila.