KUPOVINA POLOVNIH KNJIGA VIŠE NEĆE BITI ISTA: Za UDŽBENIKE u KOSOVSKOJ, od sada dobijate RAČUN

Knjige
Dnevno.rs/Petar Marković

Popularni „bulevar knjiga“ u Kosovskoj ulici, najveća berza polovnih udžbenika u Beogradu, pa i šire, ove godine bi konačno trebalo da bude legalizovan!

 

U okviru manifestacije Sajam polovnih knjiga, koja se održava na nekoliko mesta u prestonici, od sada je uvršten i popularan Bazar knjiga u Kosovskoj ulici. Ova pijaca polovnih udžbenika je do sada bila ispunjena tezgama iz gepeka kombija i privatnih automobila, ali je tome, barem prema najavama nadležnih, ove godine došao kraj. Sajam je legalizovan, a prodavci više neće morati da strepe da će im komunalna policija ili inspekcija oduzeti knjige. Za to moraju da ispune jedan neophodan uslov.

 
Mesta će se dodeliti transparentno, prodavci više neće prodavati knjige iz gepeka automobila i sa ostalih improvizovanih tezgi, već će opštine obezbediti privremene štandove. Od prodavaca se jedino zahteva da imaju fiskalnu kasu ili paragon-blok, u zavisnosti od toga da li su registrovani kao firma ili udruženje – objašnjava Darko Glavaš iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa s građanima.

Kosovska ulica, omiljeno mesta za sastanak prodavaca i kupaca korišćenih knjiga, biće kompletno uređena, biće postavljeni štandovi za prodaju, a potez od Takovske do Vlajkovićeve ulice zatvoren za saobraćaj i parking, počevši već od 20. avgusta, iako sam bazar počinje pet dana kasnije. Ta zona biće zatvorena za saobraćaj do 1. oktobra.

Na teritoriji naše opštine ove godine se održavaju dva sajma polovnih knjiga. Osim na Trgu Nikole Pašića, koji je danas počeo i trajaće do 30. septembra, novina je legalizovan bazar u Kosovskoj ulici, koji počinje 25. avgusta, a trajaće do 1. oktobra. Ukupno će na obe lokacije biti postavljeno 70 štandova, i nema više slobodnih mesta – kažu iz opštine Stari grad i dodaju da će inspekcija i komunalna policija patrolirati svakog dana da bi se izbegla nelegalna prodaja knjiga.

Ostaje, međutim, da se vidi da li će većina starosedelaca, prodavaca polovnih knjiga koji su više decenija u Kosovskoj radili bez adekvatnih dozvola, pristati na nova pravila i korišćenje fiskalnih kasa ili već pomenutih paragon – blokova. Tim pre što je juče u Kosovskoj ulici sve bilo po starom. Knjige su se prodavale iz kombija uredno parkiranih na potezu od Vlajkovićeve pa skoro do Takovske ulice.

Kako je istakao Glavaš, ideja o sajmovima knjiga potekla je od Grada Beograda, ali su je za sada prihvatile samo tri opštine – Stari grad, Novi Beograd i Čukarica.

Ipak, za očekivati je da se kompletna manifestacija do 1. septembra proširi.