KURC APSOLUTNI FAVORIT: Nakon pada vlade zbog KORUPCIONAŠKOG SKANDALA, u Austriji danas izbori

Gradjani Austrije glasaju danas na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da okončaju političku krizu posle korupcionaškog skandala koji je u maju doveo do pada koalicione vlade tadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

izbori
Beta/Markus Schreiber

Kurcova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) važi za favorita na današnjim izborima, ali za sada nije jasno da li će se on opredeliti da obnovi koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), zbog koje je pala njegova vlada, ili će potražiti nove partnere.

Izbori će biti i test za nacionalističku FPO da li se oporavila od skandala zbog kojeg je s njenog čela posle 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe. Štrahe je podneo ostavku posle objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Zbog “afere Ibica” Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom FPO, posle čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepoverenje kancelaru. Zemljom s 8,8 miliona ljudi od tada upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

Ankete daju veliku prednost Kurcovoj OVP, stranci desnog centra, dok se FPO bori za drugo mesto sa Socijaldemokratskom partijom Austrije (SPO). Socijaldemokrate su predvodile mnoge koalicione vlade posle Drugog svetskog rata, ali sada, pod vodjstvom Pamele Rendi-Vagner (48), ne stoje dobro kao nekad.

Prema nedavnim anketama, Kurcova OVP ima podršku 33-34 odsto birača, dok su i socijaldemokrate i FPO izmedju 20 i 23 odsto. Zeleni, koji na prošlim izborima nisu prešli cenzus, mogu da računaju na 11 do 13 odsto, dok liberalnu stranku NEOS podržava oko osam odsto birača.

Posle izbora će 33-godišnji Kurc verovatno moći da bira izmedju više potencijalnih partnera, zbog čega koalicija na čijem bi čelu bio bilo ko osim njega nije izgledna.

FPO, koju sada predvodi 48-godišnji Norbert Hofer, rado bi ponovo ušla u vladu sa OVP. Kurc govori pozitivno o Hoferu, čija je retorika relativno umerena, ali bi obnovu koalicije dve stranke mogao da zakomplikuje animozitet konzervativaca i tvrdokornog lidera FPO u parlamentu Herberta Kikla, ministra unutrašnjih poslova u Kurcovoj vladi.

Favorit za mesto kancelara je ostavio otvorenim sve opcije, rekavši da bi “svaka demokratski izabrana stranka mogla da bude u vladi” i da je manjinska vlada takodje opcija, ako stabilna koalicija ne bude moguća.

Analitičar Tomas Hofer navodi da je jedna opcija koaliciona vlada OVP i FPO, druga mogućnost je tročlana koalicija OVP, Zelenih i stranke NEOS, a nije isključena ni “velika koalicija” konzervativaca i socijaldemokrata, koja je vladala Austrijom u najvećem delu posleratnog perioda.loading...