Kurc danas u Beogradu: Ovo su GLAVNE TEME o kojima će se razgovarati

Sebastijan Kurc
Wikipedia.org

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, sa ciljem da demonstrira podršku Austrije evropskoj integraciji čitavog regiona.

 

Kurc će u Beogradu razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa predstavnicima civilnog društva i privrednicima, a biće potpisan i memorandum o saradnji u dualnom obrazovanju.

Kako je novinarima preneo austrijski ambasador u Beogradu Johanes Ajgner, glavne teme razgovora u Beogradu biće bilateralni odnosi, otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, saradnja u regionu i napredak u Procesu Berlin/Beč, ali i migrantska kriza.

– Poseta regionu koja obuhvata Sarajevo, Beograd, Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje jasan je znak da Austrija pridaje veliku važnost čitavom regionu i njegovom približavanju EU kao i da želi da podstakne konkretne akcione planove za saradnju sa svakom zemljom – rečeno je u ambasadi.

Turneju po Zapadnom Balkanu austrijski ministar počinje u Sarajevu gde će u ponedeljak inaugurisati austrijsko-bosansku godinu kulture i potpisati sporazum o privredno-tehnološkoj saradnji.