LAKŠE DO TRANSPLANTACIJE: Srbija primljena u Evrotransplant!

operacija
foter

Bord Evrotransplanta je jednoglasno odlučio da Srbija bude primljena u tu organizaciju. Ugovor o članstvu će biti potpisan na godinu dana, a u međuvremenu će Srbija morati da ispuni određene zahteve.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je odluka da Srbija bude primljena u Evrotransplant veoma značajna za pacijente i da predstavlja veliki uspeh srpskog zdravstva.

– Očekuje se da mi možemo za dva do tri meseca da uskladimo sve naše procedure, odnosno liste čekanja, pravne i duge stvari koje već postoje u Evrotrnspartu i da potpišemo ugovor na godinu dana – rekao je Lončar.

Od momenta potpisivanja ugovora svaki naš pacijent kome je hitno potreban organ u roku od 48 sati do 72 sata – dobija prvi organ koji se pojavi u Evrotransplantu.

To je nešto što je bitno za naš sistem, koji će biti u sistemu EU. To znači da bi zdravstvo ušlo u EU, smatra Lončar.

-Na nama je veliki posao. Želim ovom prilikom da se zahvalim svim zaposlenima u zdravstvu, posebno onima koji učestvuju u procesu transplantacije – rekao je Lončar.

Govoreći o narednim koracima, ministar zdravlja kaže da se moraju napraviti jedinstvene liste čekanja, da kriterijumi moraju da budu isti i da je potrebno da se zakonski akti usaglase sa onima koji važe u EU.

– Njihova procena je da to možemo da uradimo za dva do tri meseca, na osnovu analize našeg stanja i na osnovu onoga što smo sada uradili. To je veliki uspeh za Srbiju i srpsko zdravstvo – zaključio je Lončar.

Srbija ima manje od tri donora na milion stanovnika

Članstvo u Evrotransplantu ubrzava mogućnost da pacijent dobije organ, a organi se raspoređuju među zemljama članicama na osnovu prioriteta i hitnosti.

Tim Ministarstva zdravlja Srbije, predvođen ministrom Lonačarem, predstavio je Bordu Evrotransplanta šta je do sada u Srbiji urađeno na polju transplantacije i koji su ciljevi za ovu godinu.

U prezentaciji je navedeno da je transplantacija u Srbiji obnovljena 2010. godine, a da trenutno na transplantaciju bubreda čeka 720 pacijenata, jetre 35, i da je presađeno 30 srca.

Novim zakonskim rešenjem o transplantaciji organa i tkiva, koja ove godine treba da bude usvojeno, predviđena je pretpostavljena saglasnost o donorstvu, ali će i dalje porodica imati poslednju reč davanjem saglasnosti.

Srbija trenutno ima manje od tri donora na milion stanovnika, a za punopravno članstvo u Evrotransplantu je potrebno deset donora na milion stanovnika. Hrvatska u ovom trenutku ima 40 donora na miliona stanovnika. Donorsku karticu trenutno u našoj zemlji ima oko 150.000 ljudi.

Plan ministarstva je da se u 2017. godini poveća broj donora i to na pet do sedam ljudi na milion stanovnika. Srbija je u tome skoro uspela 2013. godine, kada je imala skoro šest donora na milion stanovnika To se postiglo, između ostalog, i zato sto su transplantacioni timovi dobijali stimulaciju za svoj rad.

Ove godine je u budžetu ponovo predviđeno 35 miliona dinara za tu namenu, a osim toga, timovi će biti pojačani novim, mladim lekarima, biće uveden dvadesetčetvoročasovni kol-centar za transplantacije i biće određeni nacionalni koordinatori za transplantacije, koji će dežurati 24 sata.

Organizaciju Evrotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija. Za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja.

U okviru zemalja koje čine Evtrotransplant, na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine je urađeno 7.000 transplantacija. Evrotransplant postoji 50 godina, članice su osam zemalja EU, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika.

Ugovor o članstvu će biti potpisan na godinu dana, a Srbija će u međuvremenu morati da ispuni određene zahteve.