LAVINE PRETE SKIJAŠIMA: Akcija spasavanja u francuskim Alpima zadivila planetu (VIDEO)

Delovi Austrije, Nemačke i Francuske su pod snežnim nanosima, ponegde većim i od dva metra. Ima mrtvih i povređenih. Sve službe spasavanja su na terenu.

Pixabay

U nekim mestima Austrije već do danas palo je toliko snega koliko u proseku padne tokom celog januara, pa ne čudi što nadležne službe rade na ivici snaga. Prijavljen je nestanak velikog broja turista, ali i lokalnog stanovništva, prenosi Index.hr.

Istovremeno, na hiljade ljudi ostalo je zavejano i odsečeno od ostatka sveta, saobraćajnice su blokirane zbog snega ali i opasnosti od lavina. Preti im i mogućnost nestanka struje, jer su svi stubovi za dovod električne energije preopterećeni količinom snega.

Društvene mreže i televizijske stanice prepune su snimaka zavejanih delova Evrope, kao i spasavanja zarobljenih ljudi. Jedan takav, neverovatan, snimak objavio je britanski Skaj njuz, a na njemu je prikazana ogromna veština pilota helikoptera koji se praktično prednjim donjim delom naslonio na snežnu liticu na jednoj planini u Francuskoj kako bi iskrcao ekipu za pomoć izgubljenom skijašu. 

Manevar koji je izveo pilot helikoptera veoma je komplikovan i zahteva veliku veštinu tako da je neverovatno šta je on uspeo da izvede, naveo je Skaj njuz.