LAŽNE ŠLEP-SLUŽBE haraju putevima Srbije, evo kako da ih prepoznate i šta da onda uradite

Šlep služba
Facebook/Printscreen

Najveći evropski automobilski klub - Auto-moto savez Nemačke (ADAC) koji broji 20.000.000 članova, upozorio je sve članove na svojoj zvaničnoj stranici da ih kroz Srbiju vrebaju lažne šlep-službe koje se predstavljaju kao njihovi partneri. Zbog toga ADAC u sledećoj fazi preporučuje izbegavanje Koridora 10.

 

Prevaranti se predstavljaju kao saradnici ADAC-a i pokušavaju da od žrtava nezgoda na putu izvuku novac. Kako je navedeno u saopštenju, u slučaju nezgode na putu, posebno bi trebalo da budu obazrivi turisti u Mađarskoj i Srbiji.

ADAC samo u severnoj Italiji i na hrvatskom poluostrvu Istra ima angažovana svoja vozila i svoje osoblje sa obeležjem ADAC kluba.

Vozila prevaranata su uglavnom markantno žuta i imaju čak ispisan i ADAC-logo, dok se vozači predstavljaju kao “Zlatni anđeli”. Zbog toga prevara na prvi pogled nije uočljiva. Međutim, vozači bi trebalo da budu skeptični, ako pomoć u inostranstvu – osim u Severnoj Italiji i Hrvatskoj – usledi sa prividno pravim ADAC-vozilom, a ne sa ugovornim partnerom.

Napominje se da je jedini zvanični partner ADAC-a kod nas Auto-moto savez Srbije. Vozačima se savetuje da u slučaju nezgode prvo pozovu broj +49 89 22 22 22 za pomoć u inostranstvu.

Nadležna stanica za hitne pozive u inostranstvu angažovaće tada lokalnog partnera ili šlep-službu. Vozač šlep-službe koji je dobio nalog uvek zna ime i članski broj osobe koja traži pomoć i na taj način može da se identifikuje kao vršilac usluge ADAC-a.

Vozači bi posebno trebalo da budu oprezni ako se neposredno posle nezgode zaustavi šlep-vozilo i ponudi pomoć. U takvom slučaju preporuka je da se nastala šteta/kvar prvo prijavi stanici za pomoć u inostranstvu i da se sačekaju dalje instrukcije.

Ukoliko nije moguće ostvariti telefonsku vezu sa ADAC-om putem mobilnog telefona preporuka je da svoje vozilo zaključate i da se udaljite od njega nekoliko metara. Prevaranti u svoja vozila za šlepovanje često ugrađuju elektronske ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu – navedeno je u saopštenju ADAC-a.

AMSS godinu dana unazad upozorava na ovaj problem. U cilju zaštite, ne samo onih koji su članovi, već i svih motorizovanih građana iz Srbije i inostranstva, Auto-moto savez Srbije čini veliki napor da suzbije lažno predstavljanje pojedinaca koji nude usluge pomoći na putu.

Obmanjujući građane partnerskim logotipima, pa i logotipima AMSS, koje nezakonito postavljaju na svoja vozila, prouzrokovali su brojne probleme koji su rezultirali lošim kvalitetom usluga i nezadovoljstvom velikog broja ljudi, što je nedopustivo.

Osim toga, preporuka ADAC-a za obilaženje Srbije, mogla bi da izazove gubitke od nekoliko stotina miliona evra, koje država naplaćuje za akcize za gorivo, putarinu kroz Srbiju i ostale troškove.

AMSS je već sproveo opsežnu akciju uklanjanja lažnih šlep-službi sa puteva Srbije uz podršku pravosudnih organa, kako bi na pravi način zaštitio sve one koji se nađu u situaciji da im je potrebna pomoć.

AMSS poziva nadležne organe, a prvenstveno MUP, JP “Puteve Srbije” i Poresku upravu da se uključe u ovaj problem kako bi suzbili prevaranate na glavnim putevima Srbije.