LAŽNI VUČIĆEV SAVETNIK ODGOVARA ZA IZNUDU: Reketirao biznismene, proganjao sudiju, a sada mu preti višegodišnja robija

Umesto za produženo krivično delo prevare, Zvonko Cvetković (64) iz Kragujevca, optužen je da je 2015. i 2016. godine nezakonito stekao 30.000 evra i 350.000 dinara predstavljući se lažno kao nepostojeći savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Pixabay

Suđenje Cvetkoviću počelo je prošle godine u Osnovnom sudu u Nišu, ali je nakon saslušanja dve oštećene žene i svedoka, OJT precizirao optužnicu, a sudsko veće donelo odluku da predmet prosledi Višem sudu jer iznuda potpada pod nadležnost više instance… Preti mu i veća kazna, jer se za iznos štete od preko 1,5 miliona dinara zbog iznude može izreći i do 12 godina zatvora, piše “Blic”.

Radnje prevare i iznude opisane u optužnici, po zapletu mogle bi da uđu u trku za scenario holivudskog filma. Cvetković se sumnjiči da se N. R., poznanici V. M, sa kojom je bio u emotivnoj vezi, lažno predstavio kao “savetnik premijera za bezbednost i visoki funkcioner BIA”.

Predočio joj je da joj se priprema hapšenje po optužnici od 400 strana, jer se zamerila političarima, a onda je telefonom navodno nazvao tužioca za organizovani kriminal Miljka Radosavljevića  kako bi se raspitao o njenom „slučaju“.

Potom joj je na papiru je napisao 30.000 evra, što je predstavljalo sumu koju treba da plati kako bi izbegla hapšenje “jer je politički nepodobna”. Prema preciziranoj optužnici, onda je izneo pretnju da ako ne da traženi iznos “autoritetima” iz Beograda koji su “opasni igrači”, tako što će pare dati njemu, a on ih proslediti, može ostati bez porodice, da će se “nešto podmetnuti” u njen auto ili automobil njenog sina, kao i da “opasni igrači” mogu lako da joj nameste šta god žele.

U strahu za porodicu, N. R. mu je dala 6.500 evra a njen muž 2.090 evra i 400 švajcarskih franaka, ali se Cvetković, prema optužnici, ljutio što nisu doneli još novca ističući da mora „od Gašića iz Kruševca“ da uzme ostatak novca jer je toliko obećao da će odneti u Beograd.

Za dva mu je dala još 6.010 evra pa joj je rekao da ostatak spremi za dve nedelje jer u međuvremenu „putuje u Brisel sa premijerom“.

Cvetković se tereti da je zatražio da novac stavi u kutiju od viskija i preda V. M. od koje je on to kasnije pokupio.

Cvetković je pred sudom sve negirao, braneći se da je žrva zavere dva policijska inspektora iz Niša. Priznao je da je od V. M. samo pozajmio oko 300.000 dinara koje bi joj vratio da nije bio uhapšen jer je u džepu imao 3.150 evra, dok je negirao da je od N.R. tražio i uzeo 30.000 evra. Suđenje će se nastaviti pred Višim sudom u Nišu.

Hapšen zbog prevara, sudija ga prijavila za proganjanje

Cvetković se u avgustu našao u središtu velike afere kada je, po pisanju medija, priveden nakon prijave sudije Osnovnog suda u Vranju Marije Janićijević zbog proganjanja i „urušavanja ugleda i karijere“, nekoliko dana nakon što su u javnost procurele njene neprikladne fotografije.

Ona je medijima ranije izjavila da je bila žrtva “najpre prevare, a zatim i proganjanja”.

Cvetković je, inače, stari znanac policije i već je hapšen zbog prevara. On je pre četiri godine sumnjičen da se lažno predstavljao kao inspektor BIA, uzimajući novac za zapošljavanje u Kliničkom centru, pomoć u privatizaciji, skraćenju zatvorske kazne, a navodno je radio i kao doktor…