LEDENJI TALAS, DAN PETI: Sjenica u snežnoj blokadi, OTAC I SIN UMRLI OD SMRZAVANJA kod Gadžinog Hana

mecava
Foter:uspn / photo on flickr

I jutros je ledeno u Srbiji i zato je i dalje na snazi crveni meteoalarm. Vanredna situacija je u 11 opština, a najteže je stanovnicima sela na obroncima Golije i Javora i na Pešterskoj visoravni. Đacima u Sjenici produžen raspust do 16. januara. Od posledica smrzavanja u Srbiji preminula jedna osoba iz Vranja. Velika Morava je zaleđena, a obustavljena je plovidba na Dunavu, Savi i Tisi. Svi važniji magistralni putni pravci su prohodni, ali se vozačima savetuje oprez, jer na pojedinim putevima ima leda.

 

Još jedan ledeni dan u Sjenici, koja je poznata po ekstremno niskim temperaturama. Do sinoć, spasioci nisu mogli da stignu do svih kojima je pomoć bila potrebna, a u snežnoj blokadi je bilo oko 50 sela sa 2.000 žitelja.

Danas u sjeničkom kraju pada slabi sneg, što znači da bi putari mogli da krenu u pročišćavanje puteva ka zavejanim selima. Načelnik odeljenja Sektora za vanredne situacije Zoran Milovanović kaže da je situacija nepromenjena, da je u blokadi i dalje 50 sela, ali da se svi putevi čiste.

– Oko 750 kilometara lokalnih puteva je očišćeno, oko 50 posto. Angažovane su sve snage i čišćenje se nastavlja – rekao je Milovanović.

Kako kaže, uspevaju da odgovore na sve pozive za pomoć i podseća na to da je pre dva dana uspešno evakuisana starica, a da je juče evakuisana trudnica iz tog kraja. Dopisnik RTS-a javlja da je Štab za vanredne situacije opštine Sjenica doneo odluku da se đacima produži raspust do 16. januara.

Na Kopaoniku je ovog jutra bilo minus 20 stepeni, a osećaj je, kaže dopisnik RTS-a koji je učestvovao u nekoliko alpinističkih ekspedicija, slično kao na Himalajima.

O bezbednosti ljudi na Kopaoniku brine se Gorska služba spasavanja, a šef smene Bojan Dragutinović kaže da je 12 članova, 10 spasioca i dva pripravnika, angažovano kako bi se gosti planine osećali bezbedno. Dodaje da je u odnosu na prethodnu nedelju, kada su imali 60 intervencija, taj broj smanjen na 3-4 intervencije dnevno. Povrede su raznolike, a zbog neadekvatne odeće za ove uslove, dodatni problem stvaraju promrzline.

Žrtve smrzavanja

Preminuli su Miroslav i Ilija Mitić iz mesta Duga Poljana kod Gadžinog Hana, rečeno je RTS-u niškoj policiji. Slučaj je jutros policiji prijavio čovek iz susednog sela koji je donosio hleb.

Otac i sin su živeli kao socijalni slučajevi. Nema elemenata krivičnog dela. Pripadnici policije i tužilaštva su na terenu i u toku je uviđaj.

Glavni putni pravci i auto-putevi su bez snega, ali su kolovozi vlažni, saopštilo je preduzeće “Putevi Srbije”. Na ostalim putnim pravcima kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Užica, Ivanjice, Kosova, Beograda.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice. Na vozače se apeluje da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuje se maksimalan oprez u vožnji. Bez zimske opreme i lanaca ne kretati na put.

Železnički saobraćaj na mreži pruga čiji je upravljač Infrastruktura železnice Srbije funkcioniše redovno, bez poremećaja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Robni železnički saobraćaj se odvija bez zastoja. Zimski štab Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu angažovan je u punom sastavu kako bi omogućio neometano i sigurno odvijanje avio-saobraćaja.

Saobraćaj se i na niškom aerodromu “Konstantin Veliki” odvija nesmetano i vremenski uslovi ne utiču na funkcionisanje i uslugu.