LEKARI SE BORE ZA ŽIVOT BEBE: Devojčica rođena pre 7 dana priključena na respirator

Prva beba u Srbiji, kod koje je tri sata po rođenju potvrđen korona virus, leči se na Klinici za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu. U intenzivnoj je nezi i priključena na respirator.

printscreen/youtube.com/CGTN

Devojčica je pre sedam dana rođena u Kraljevu, a kod majke je slučajno otkriveno da je kovid pozitivna, jer nije imala simptome kada je došla da se porodi.

Beba se nalazi u jedinici intenzivne nege i priključena je na respirator.

U lečenje bebe, čije je stanje nestabilno, uključen je tim lekara – pulmologa i pedijatara.

Doktorka Dragana Savić sa Pedijatrijske klinike UKC Kragujevac kaže da je urađen antigenski test koji je bio pozitivan u kraljevačkom porodilištu, to je ponovljeno i u Kragujevcu, i test je bio pozitivan, kao i pi-si-ar test.

– Beba je praktično od prvog dana u kovid izolaciji. U prvom danu je bila respiratorno stabilna, na difuznom kiseoniku, od drugog dana zahtevala je već veće koncentracije kiseonika, a od trećeg dana na mehaničkoj ventilaciji. I sada je još uvek na mehaničkoj ventilaciji. Četiri dana borimo se sa plućnom hipertenzijom, pa ćemo videti – dodaje doktorka Savić.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu porodilo se dvadeset kovid pozitivnih žena ali nijedna beba nije bila pozitivna.