Lekari spremni za NOVO POOŠTRAVANJE MERA, otkrili i OD ČEGA ZAVISI da li će se to desiti

Prema poslednjem preseku, od kovida 19 preminulo je 14 osoba. Potvrđena su 2.632 nova slučaja zaraze koronavirusom od 13.518 testiranih uzoraka. Na respiratorima su 152 pacijenta.

Pixabay.com/Kolaž

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za hrvatski RTL da će Srbija uskoro biti prva u Evropi po vakcinaciji, dok je po broju revakcinisanih sada već prva, i dodao da će sutra na beogradskom aerodromu sačekati prvih 150.000 doza vakcine “Astra-Zeneka”.

Broj novozaraženih u Srbiji i broj pacijenata na bolničkom lečenju je na visokom nivou i to je veliki izazov za ceo zdravstveni sistem, rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju KC Niš i koordinator niških kovid bolnica.

Naveo je da broj najtežih pacijenata, koji se leče u jedinicama intenzivne nege, veći nego prethodnih dana.

“To govori da je situacija komplikovanija i da nije dobra kao što smo se nadali da će biti početkom januara, kada su brojke počele da padaju što se tiče hospitalizovanih i najteže obolelih pacijenata”, rekao je Janković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je poručio da je neophodno poštovanje mera, kako ne bi došlo do naglog pogoršanja situacije, i da će ako se nastavi nepoštovanje mera biti neminovno njihovo pooštravanje.

“Doći ćemo, nažalost, ponovo u situaciju ako se budemo ponašali ovako da ćemo morati da idemo u neke drastičnije mere što niko u ovom trenutku ne želi”, rekao je Gojković.

U kovid bolnici u Batajnici trenutno je na lečenju 425 pacijenata, i svi su teški bolesnici, kaže direktorka te ustanove Tatjana Adžić Vukičević i dodaje da je više prijema nego otpusta u toj bolnici.