LEPE VESTI OD NOVE GODINE: Evo ko sve može da očekuje POVIŠICU

Jedan od važnijih ekonomskih ciljeva za 2021. biće dalje poboljšanje životnog standarda kako kroz povećanje plata i penzija, tako i kroz ulaganje u čistiji vazduh, bolje puteve, pruge, energetsku efikasnost, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji.

Novac
pixabay.com

Sledeću godinu očekujemo da završimo sa rastom od 6 odsto, a javni dug ćemo da držimo ispod 60 odsto. To je važno jer ne želimo našoj deci da ostavimo dugove, ali i da idemo napred. Cilj je i da deficit bude 3 odsto, a očekujemo i novi aranžman sa MMF što će doprineti boljem rejtingu zemlje – rekao je predsednik.

Kako je dodao cilj je da plate budu između 560 i 570 evra do kraja ove godine, a samo u Beogradu prosečna plata bi bila oko 700 evra.

Predsednik je ponovio i da se od janaura očekuju veće plate u javnom sektoru od po 5 odsto, kao i da će penzije rasti za 5,9 odsto.

Prosečna minimalna zarada će biti 32.126 dinara, što je veoma značajno – kaže Vučić.

Cilj je i da pre kraja 2021. godine penzije budu 270 evra – naglasio je predsednik Srbije.

Naši planovi su veliki i ambiciozni. Važno je i da se nastavi sa investicijama, a imam ceo spisak investcija – konstatovao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim rezultatom u Evropi i da će nam pad biti i manji od 1 odsto. Kako je dodao, i u narednim godinama bićemo zemlja koja će beležiti dobar rast, a to će dodatno obezbediti bolji životni standard.

Među prioritetima i infrastruktura

Govoreći o ulaganju u infrastrukturu predsednik je rekao da se trenutno radi na četiri autoputa, ali da su u toku i ozbiljni radovi na poboljšanju srpskih pruga.

Najavio je i gradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad, a govoreći o javnim preduzećima istakao je da je reforma takođe jedan od prioriteta.