LEPE VESTI: Ovi gradovi bili su ŽARIŠTA KORONE, a sada nemaju NIJEDAN NOVI SLUČAJ

Prvo smo beležili stabilniji broj obolelih od kovida 19, a sada beležimo trend laganog pada, međutim to su još uvek izuzetno visoke vrednosti, upozorava epidemiolog Darija Kisić Tepavčević za RTS. Kaže da to znači da se sada nalazimo u prelomnom momentu i da moramo da damo sve od sebe i da poštujemo mere prevencije.

Pixabay.com

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je od svih vrsti zabrana i preporuka važnije to u kojoj meri će svako uspeti da uzme stvar u svoje ruke da bi zaštitio sebe i svoju porodicu.

“Možemo da primetimo praktično stabilizaciju ili pad učestalosti u gotovo svim krajevima zemlje”, rekla je Darija Kisić Tepavčević, ukazujući da postoje gradovi gde u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan novi slučaj koronavirusa, kao što su Tutin i Vranje koji su bili žarišta.

Istakla je da je dosadašnje iskustvo pokazalo da, ako u bilo kojem kraju zemlje postoji zona intenzivne transmisije, virus može da se proširi, i zbog toga ne smemo da se opustimo već moramo da damo maksimum.

Darija Kisić Tepavčević je govorila o antitelima i objasnila razliku između IGG i IGM antitela. Rekla je da se ubrzo nakon infecije javljaju IGM antitela i da ona ukazuju na svežu infekciju. IGG antitela pokazuju da je osoba stekla imunitet.

Kaže da u jednom momentu postoji istovremeno prisustvo IGG i IGM antirela, i da su istraživanja pokazala da po pravilu te osobe nisu virusonoše, naročito ako imaju negativan pi-si-ar test.

Kako kaže, kod seroloških ispitivanja je mnogo bitnije kako će se antitela održavati tokom vremenskog perioda.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je jako bitno da svako razume da može da bude i asimptomatski nosilac.

Apelovala je na svest građana jer je to bitno i za njih i za okolinu i dodala da postoje instance koje vrše kontrole i po potrebi kažnjavaju.