LEPE VESTI SA DANAŠNJE KONFERENCIJE: Smanjuje se broj zaraženih, sada potrebno OVO

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 9.817 osoba, a 379 je pozitivno. Borbu sa kovidom je izgubilo 8 ljudi, a na respiratoru je 156 pacijenata. Broj zaraženih manji je nego prethodnih dana, a članica Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević, kaže da to pokazuju da se pridržavamo mera i da smo na dobrom putu da idemo ka silaznom toku epidemijske krivulje i da upravo sada treba da budemo najažurniji i najodgovorniji i da damo sve od sebe da se epidemija što pre ugasi.

Pixabay.com/Kolaž

Do sada u Srbiji ukupno je testirana 641.091 osoba, a trenutno se na lečenju nalazi 4.531 osoba. Od početka epidemije u Srbiji je umrla 551 osoba.

Kada je reč o starosti osoba obolelih od kovida 19, najviše ih je bilo u starosnoj grupi do 50 godina.

U uzrastu do 10 godina imali smo 2 odsto, 10–19 godina 3,2 odsto, u uzrastu 20–29 godina  13,8 odsto, 30–39 godina 19,8 odsto, 40–49 godina 19,85 odsto, 50–59 godina 17,3 odsto, 60-69 godina 13,6 odsto, 70–79 godina 7,1 odsto, 80–89 godina 2,1 odsto i kada je reč o osobama starijim od 90 godina 0,3 odsto“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Šezdeset odsto svih pacijenata je u uzrasnoj grupi do 50 godina, što direktno ukazuje na izloženost i manju prevenciju u toj starosnoj grupi“, objasnila je doktorka.

Broj novozaraženih se, prema rečima epidemiologa, stabilizovao i nalazimo se na “platou”.

Imamo najmanji broj u poslednje dve nedelje, međutim, vidimo da se i dalje radi o dosta visokim vrednostima. Upravo ovi indikatori ukupnog opterećenja bolešću pokazuju da se pridržavamo mera i da smo na dobrom putu da idemo ka tom silaznom toku epidemijske krivulje i da upravo sada treba da budemo najažurniji i najodgovorniji i da damo sve od sebe da se ova epidemija što pre ugasi“, apelovala je Kisić Tepavčevićeva.

Stokić: Gojaznost i dijabetes 2 faktori rizika 

Edita Stokić, direktor Kliničkog centra Vojvodine, kaže da je u toj ustanovi hospitalizovano u kovid jedinicama 312 pacijenata.

“Uočava se da je sve veći broj hospitalizovanih sa teškom kliničkom slikom, ali mora se znati da oboljenje kovid 19 ne daje jedinstvenu sliku već razvija brojne komplikacije. Pacijent koji se hospitalizuje retko kada ima samo kovid infekciju, a sa njenim razvojem prateće bolesti se pogoršavaju, a može da se razviju i druge komplikacije poput šećerne bolesti“, rekla je Edita Stokić.

Vojvodina ali i cela Srbija imaju tedenciju ka gojaznosti što je faktor rizika za mnoge bolesti, pa i rizik od kovida“, istakla je Stokićeva.

Gojaznost i dijabetes 2 su jasno prepoznati kao faktori rizika za obolevanje od kovida 19“, rekla je Edita Stokić.

Odgovarajući na pitanje kako će se sledeće nedelje održati prva sednica Narodne skupštine ako je na snazi zabrana okupljanja više od 10 ljudi, Darija Kisić Tepavčević je rekla da kada god se boravi u zatvorenom prostoru, moraju da se sprovode mere prevencije i zaštite i da se omogući fizička distanca, pa i prilikom zasedanja Skupštine Srbije.

Kada god da se bude održavao bilo koji sastanak ili manifestacija, moraće da se primenjuju sve mere prevencije. Situacija na početku epidemije i kasnije se razlikuju i sa kliničkog i sa epidemiološkog aspekta, ali se mora uzeti u obzir održavanje minimalanog stepena aktivnosti za normalno funkcionisanje države“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

“Kaznena politika krajnja instanca”

Kažnjavanje onih koji ne sprovode preventivne mere nije popularno, ali može da bude krajnja mera.

Kaznena politika nije popularna, ali može da bude krajnja instanca jer pridržavanje nije lična odluka, već kolektivna odgovornost. Ne mogu da shvatim da bi neko pre primenjivao preventivne mere da ne bi platio kaznu, nego da bi sačuvao sebe i svoju porodicu. Mnogi građani nose sada maske i na otvorenom, a u zatvorenom je to već pravilo, jer se sve više pridržavamo preventivnih mera i navikavamo se na život sa virusom, a svako od nas može da utiče na ljude u okolini da se pridržavaju mera“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o načinu kako da se informišu porodice čiji je član u intenzivnoj jedinici, Stokićeva kaže da su bolnice obezbedile telefone i vreme kada informacije mogu da se dobiju.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine je ponovila da lekari rade požrtvovano, ne vodeći računa o radnom vremenu i daju mnogo više nego što je njihova radna obaveza.

Zdravstveni radnici ali i nemedicinsko osoblje su maksimalno angažovani u suzbijanju epidemije koronavirusa. Žrtve nisu samo kolege već i njihove porodice. Cenu rada u kovid jedinicama nose zdravstveni radnici, nemedicinsko osoblje, ali i njihove porodice“, naglasila je Edita Stokić i pokazala pismo petogodišnje devojčice koja ju je zamolila da njenom tati dozvoli nekoliko dana godišnjeg odmora.