LEPE VESTI ZA SRPSKU EKONOMIJU: Evo kakva je pomoć ugovorena na samitu u Briselu

Posle usvajanja sedmogodišnjeg budžeta EU, i dodatnih 750 milijardi evra za oporavak evropskih ekonomija od posledica koje je izazvala pandemija koronavirusa, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže za RTS da je to važno i za zemlje Zapadnog Balkana i Srbiju jer će brzi oporavak zemalja EU uticati i na brži oporavak i pomoć zemljama regiona.

Novac
Pixabay.com

Posle jednog od najdužih samita u istoriji, lideri Evropske unije su u Briselu postigli dogovor o planu za oporavak ekonomije, vrednom 750 milijardi eura. Taj plan bez presedana predviđa formiranje fonda iz kojeg će se dodeljivati bespovratna sredstva i zajmovi zemljama članicama, kako bi se izborile sa posledicama epidemije koronavirusa. Istovremenno, usvojen je i sedmogodišnji budžet Evropske Unije.

Rekao bih da postoje četiri glavna razloga zašto je važan ovaj dogovor. Prvo reč je o sumi od 1.800 milijardi evra, drugi je struktura a to znači imamo dugoročni budžet i imamo plan za ekonomski oporavakvredan 750 milijarde evra. Četvro je elemnt solidarnosti da se pomognu zemlje koje su najpogođenije epidemijom koronavirusa“, rekoa je gostujući u Jutarnjem dnevniku Sem Fabrici.

Prema njegovim rečima postoje i najmanje dva razloga zašto je to važno i za Srbiju.

Prvo je to da se politika proširenja nalazi u dugoročnom budžetu EU u vidu predpristupnih fondova od 12,5 milijarde evra a Srbija je najveća ekonomij u ovom delu regiona. Iako Srbija nije članica EU ona je blizu, i najveći deo trgovinske razmene je usmeren na EU kao i investicije i što se EU bude brže oporavljala to će biti bolje i za Srbiju. Pored toga budžet je fokusiran i na zelenu ekonomiju, digitalnu agendu i druge oblasti koje će biti od koristi i za Srbiju i za ceo region“, rekao je Fabrici.

Kada je reč o pomoći ekonomijama zemalja koje nisu članica EU od posledica izazvanih epidemijom koronavirusa šef delegacije EU u Srbiji kaže da se i do sada sarađivalo sa našom Vladom i da je već potrošeno 15 miliona evra za hitnu medicinsku pomoć a da je nedavno potisan i ugovor o angažovanju 200 dodatnih zdrastvenih radnika u borbi protiv koronavirusa na period od šest mesecia što će finansirati EU.

O pomoći je govoreno i na Samitu u Zagrebu kada je dogovoreno da se izađe sa paketom mera za ekonomski oporavak i Srbije i regiona tako da će  Srbija moći da računa i na dodatna sredstva koja će moći da upotrebi za ekonomski oporavak“, rekao je za RTS šef misije EU u Srbiji Sem Fabrici.