Leto se ne predaje! Danas TROPSKI TOPLO, promene stižu u nedelju

Jesen
Pixabay.com

U Srbiji u petak sunčano i tropski toplo. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, krajem dana u skretanju na jugoistočni.

 

Maksimalna temperatura od 30 do 35°C.

U Beogradu danas sunčano i tropski toplo. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, krajem dana u skretanju na jugoistočni. Maksimalna temperatura 34°C.

U Srbiji i regionu u toku je petri tropski talas ovog leta. Ipak, nije ni približan prethodnom, kako po dužini trajanja, tako ni po ekstremno visokim temperaturama. Ipak, u naredna dva dana zbog priliva veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, u Srbiji će biti tropski toplo.

Noći će biti prijatne, ali se na području Beograda i Negotinske Krajine očekuju tropski tople noći, jer se minimalne temperature neće spuštati ispod 20°C.

U petak i subotu se u periodu od 10 do 16 časova očekuju visoke i veoma visoke vrednosti UV zračenja, pa se preporičuje da se ne izlaže suncu duže od 20-30 minuta bez adekvatne zaštite. Očekuje se i velika opasnost od izbijanja šumskih požara i požara niskog rastinja, pa ne treba paliti vatru, niti bacati opuške.

U najtoplijem delu dana savetuje se oprez i zbog opasnosti od sunčanice. Veliki oprez savetuje se i vozačima i da na put kreću veoma odmorni i naspavani i da se izbegaca kretanje na put u najtoplijem delu dana.

Pred nama je još jedan vikend i smena turista, ali i vraćanje ogromnog broja iz svojih zavičaja nazad u zapadnu Evropu, pa se na autoputu prema Hrvatskoj i Mađarskoj očekuje pojačan intenzitet saobraćaja, a na graničnmom prelazu sa ovim državama i kilometarske kolone na izlazima iz Srbije, ali i višesatna zadržavanja.

U ovom času snažan ciklon nalazi se nad severnim Atlantikom, a u sklopu njega i hladni front prostire se preko severozapada i zapada Evrope. Tokom petka i subote centar ciklona pomeraće se prema istoku, dakle prema severu Evrope, sa njim i front preko centralne Evrope i Alpa i doneće tim predelima obilne padavine, jako zahlađenje, lokalno i grmljavinske oluje.

Ovaj front stići će do severozapada Srbije u noći između subote i nedellje, u nedelju i do ostalih predela Srbije i doneće kišu, grmljavinu, pad temperature za 10 do 15° i pojaćan severozapadni vetar.