LETOVANJE OPET POD ZNAKOM PITANJA: Grčki ugostitelji u velikom problemu pred početak sezone

Srbija je potpisala sporazum sa Grčkom o otvaranju granica 15. maja uz medicinsku dokumentaciju, ali individualni odlazak turista u Grčku biće veoma otežan, kažu u agencijama. Automobilom se može, ali trenutno su mnoga veća mesta u Grčkoj zbog zaraze u karantinu. Prosečni Grk, kažu u agenciji, može samo dva sata da provede van kuće, a broj zaraženih raste i do 4.000 dnevno, što – kažu u agencijama – nije dobar znak.

Grčka
pixabay.com

Prioritet, kažu u agencijama, imaju oni koji su prošle godine uplatili aranžmane, bilo avionske, bilo autobuske. To važi i za one koji su hteli da automobilom odu na letovanje.

U agencijama je sve spremno za kraj šestog meseca, međutim grčki hotelijeri i vlasnici apartmana još nisu počeli pripreme.

Trenutno je najviše problema sa lokdaunom pojedinih kritičnih gradova.

– Imam problem sa čovekom sa Krfa. On ima apartmane u Kasiopiju 40 kilometara dalje i ne može da ode i da ih pripremi za sezonu dok medicinske vlasti Krfa odobre kretanje van mesta – kaže za “RTS” Ljubiša Nešovanović, vlasnik turističke agencije “Robinson”.

Međutim, u agencijama sve funkcioniše kao da sezona počinje krajem juna. Zakupljeni su kapaciteti apartmana, cene nisu menjane, zakupljeni su i autobusi, a kreću i prvi čarter letovi do grčkih ostrva.

– Prvi čarter let predviđen je za 20. jun, a onda će se otvarati i ostala ostrva prema onome šta medicinske lokalne vlasti budu diktirale. Bukiran je dovoljna broj čartera, a prevoznik je “Er Srbija” – dodaje Nešovanović.

Još je rano govoriti o tome kako automobilom do Grčke, jer se situacija u Makedoniji i Bugarskoj često sa procedurama na granici menja. Sada je sve prohodno, ali treba imati u vidu da se izbegavaju veliki gradovi i masovnija turistička mesta, jer tu su mere izuzetno pooštrene, kažu u agencijama.

U svakom slučaju, sada se prolazi sa potvrdom o vakcini bilo koje vrste ili pi-si-ar testom. Ako se situacija poboljša moći će da se ide i sa serološkim testom.

Što se tiče osiguranja, ono negde pokriva, a negde ne pokriva troškove lečenja u grčkim bolnicama, ali su one toliko opterećene da primaju isključivo životno ugožene pacijente.