LETOVANJE U GRČKOJ više neće biti isto: EU hoće da zabrani prodaju OMILJENOG SPECIJALITETA?

giros
Wikimedia

Grci su sa nevericom pročitali vest da će Evropska unija iz razloga sigurnosti zabraniti kebab i giros, a haštag #Free_Giros je postao trend na grčkom Twitter-u.

 

Dozvolili su konzervanse svuda, bombarduju malu decu, ali im smeta giros – piše jedan od korisnika Tvitera.

Počećemo znači giros da jedemo krišom i nelegalno u podrumima i sakrivenim lokalima? Brane nam giros? Ovakvu Evropu želimo? – reaguje još jedan Grk na ovu vest.

Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gde se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope.

Sada su giros i kebab pod velikim rizikom da budu zabranjeni u Grčkoj što predstavlja pravi horor za Grke, i ne samo za njih, već i za ostale ljubitelje ove hrane.

Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

Do ovog poteza je došlo usled zabrinutosti tokom naučnog pregleda u 2012. godini o mogućoj vezi između fosfata kada se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca – ali dokazi su tada ostali neusaglašeni.

Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kom se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

Ljubitelji girosa i kebaba u Evropi će sada morati da sačekaju glasanje, koje će se održati između 11. i 14. decembra u Strazburu, kako bi saznali da li će njihova omiljena hrana i dalje moći da se služi u sendvičima sa istom teksturom i ukusom kao do sada.

U petak uveče i nakon što se ova vest velikom brzinom proširila po celoj Grčkoj i Evropi, Evropska komisija je izjavila da ne namerava zabraniti kebab i giros, i odbacila je vest kao takvu.

Portparol EK za zdravlje i bezbednost hrane Anca Panduraru je odbacila ovu vest o predstojećoj zabrani i na grčkoj internet stranici Real.gr rekla da je Komisija nedavno preporučila i odobrila upotrebu takozvanih fosfata u pripremi mesa i da su članovi država jednoglasno odobrile predlog Komisije i nisu zabranili ovu supstancu niti zabranu girosa ili kebaba.

Videli smo sve medijske izveštaje o upotrebi fosfata u hrani. Da budemo jasni: EU ne zabranjuje giros ili kebab. Naš cilj je samo da hrana bude potpuno bezbedna – rekla je ona dodajući da će Evropski parlament u januaru dati svoje mišljenje o ovom pitanju.

Treba napomenuti da je Evropski parlament izjavio da su kontrole hrane pokazale da se fosfati koriste u duboko zamrznutom mesu za kebab i giros, i da je ova supstanca opasna po zdravlje ako se ponovo odmrzava i zagreva.

Kasnije u petak uveče, državni emiter ERT preneo je da je Federacija grčke industrije mesnih prerađevina izjavila u saopštenju da se fosfati ne koriste u pripremi mesa u Grčkoj.

Tako se i pre nekoliko godina pronela priča da je EU želela da zabrani kokoretsi, meso na žaru koje se sastoji od creva, ali ni to tada nije usvojeno.