LETUJTE KOD KUĆE: Mali raj u sred Srbije, idealan za sve koji vole kampovanje i plivanje

Okruženo listopadnom i četinarskom šumom, na nadmorskoj visini od oko 400 metara, ispod Crnog Vrha, Borsko jezero je idealna vazdušna banja, ali i omiljeno kupalište kamperima, ribolovcima i ljubiteljima prirode. S obzirom na položaj, iako je na svega petnaestak kilometara od Bora, nema loših ekoloških uticaja iz Borskog rudnika, pa je stoga prava oaza mira i netaknute prirode.

printscreen

Ovaj mali grad kraj vode je u stvari auto-kamp, samo što je uz maštu i vredne ruke dobijao taj oblik poslednjih sedamdeset godina. Ni oblaci i kiša nisu oterali ljubitelje takvog letovanja.

Mnogi penzioneri tu provedu i celo leto. Dvorišta su minijaturna, ali daju potrebnu privatnost.

Malo se razlikuje od vikendice, od kuće, to je skup tolerantnih ljudi i druženje“, kaže Tihomir Dumitrašković iz Bora.

“S obzirom na to da ne možemo da putujemo, otežano je, ovo je raj“, dodaje Zorica Stojković iz Bora.

Sezona kupanja na jezeru je od juna do oktobra, temperatura vode je prijatna i ide do 22 stepena. Kad su oblaci i kiša, uređenje prostora i šetnja su glavne aktivnosti za kampere.

Veštačko jezero nastalo je 1959. godine, pregrađivanjem rečice Valja Žoni. Prostire se na 30 hektara a najveća dubina je 52 metra.

U blizini kampa je jedna prodavnica, a mala pijaca radi samo subotom. Najviše se traže ovčji i kravlji sir, paradajz, krastavac, salata.

Posetioci iz svih krajeva Srbije, u svojim prikolicama letuju tu godinama. A mesta ima i za prolazne kampere.

Imamo i strance, prošle godine su nam bili iz Švajcarske i dve porodice iz Nemačke i najavili su svoj dolazak i ovog puta“, ispričao je Zoran Stojić, predsednik UO kamp i karavan kluba “Bor”.

Za one koji bi radije da budu u konfornijem smeštaju, na raspolaganju su hotel “Jezero” i brojne vikendice u okolini jezera.loading...