Liberland dobio svoju monetu, prodaju se i parcele

Liberland
Commons Wikipedia

Samozvani predsednik fiktivne državice Liberland na sedam kvadratnih kilometara sporne teritorije na granici Srbije i Hrvatske, Čeh Vit Jedlička, uveo je nedavno nacionalnu monetu merit, u privredni registar upisao prvo preduzeće, Orosene, promovisao prvo nacionalno pivo "Liberal", a sada je rešio da prodaje i parcele.

 

“Ukupno su do sada dobrovoljni darovi i ulaganja za pola godine od nastanka Liberlanda doneli skoro 100.000 američkih dolara. Još 50.000 dolara investirala je kompanija Liberland setlments korporejšn”, kazao je za današnju Mladu frontu Dnes “predsednik” Jedlička.

Svima koji su poslali novčani poklon ili uložili u izmišljenu mikro državicu Liberland uzvraća sumama u nacionalnim meritima po kursu jedan merit za jedan dolar, a sada im omogućuje da za merite kupe parcele u meandrima Dunava, iako je kontrolu nad tih sedam kvadratnih kilometara do okočanja spora sa Srbijom preuzela prava država, Hrvatska.

Jedlička je rekao da računa da će ove godine ulaganja u Liberland dostići 1,5 milion dolara, a deo tih prihoda obezbedio bi i dobrovoljni porez za preduzeća koja bi odlučila da se upišu u liberlandski privredni registar firmi i zahvaljujući tome počnu da plaćaju porez tu, dobrovoljno, a ne u zemlji u kojoj je do sada bilo njihovo sedište.

Novac koji se do sada slio u Liberland potrošen je za kupovinu broda, promotivnu kampanju, administrativne troškove i putovanja predsednika Jedličke sa delegacijom na Kanarska ostrva i u Meksiko.

Jedlička, iz marginalne Stranke slobodnih građana bliske bivšem predsedniku Češke Vaclavu Klausu, proglasio je državu Liberland u proleće prošle godine kao zemlju otvorenu za sve koji se rukovode parolom “živi i pusti druge da žive”, ne žele da plaćaju porez i da im se država meša u život. Izuzetak su komunisti i fašisti.

Liberland koji uspešno živi svoj virtualni život na internetu i društvenim mrežama Jedlička je proglasio tvrdeći da je to teritorija koje se odriču i Srbija i Hrvatska, znači ničija zemlja, međutim reč je o spornoj teritoriji uz Dunav o kojoj dve zemlje pregovaraju u okviru rešavanja graničnih sporova.