Avion kojim je lider Severne Koreje ove nedelje putovao u Kinu zvanično se zove "Čamae-1" - "gugutka", što je nacionalna ptica njegove zemlje, ali su zapadni mediji toj letelici dali nadimak "Er fors Un" ("Air Force Un") aludirajući na američki predsednički avion "Er fors Uan" ("Air Force One").

 

Taj stariji avion sovjetske proizvodnje ukrašen je nazivom Severne Koreje, državnom zastavom i grbom i natpisom “Predsednik Komisije za državne poslove”, što je zvaničan naziv Kimove funkcije.

Lider Severne Koreje nije predsednik svoje zemlje, a tu funkciju i dalje nosi njegov deda Kim Il Sung koji je umro 1994.

Taj “Iljušin-62” pojavio se pre četiri godine. Kim ga je koristio za putovanja po zemlji. Retke su prilike da se vidi kako izgleda unutrašnjost, ali su slike prenete u severnokorejskom listu “Rodong sinmun”, prikazale Kima kao iz kožne fotelje maše kroz prozor kineskim domaćinima.

Na radnom stolu od lakiranog drveta, mogu se videti telefon, ruter i laptop srebrne boje. Uprkos luksuznom izgledu, analitičari sumnjaju u pouzdanost aviona zbog starosti i pitanja održavanja.

 

Postavlja se pitanje da li će to možda biti problem koji će uticati na izbor mesta sastanka Kima i američkog predsednika Donalda Trampa. Kao moguća mesta se pominju Singapur i neki gradovi u Mongoliji i Švajcarskoj.

Kim i njegova supruga prvi put su viđeni da ulaze u avion u maju 2014. Od tada, Kim redovno koristi avion čime prekida tradiciju svog oca, Kim Džong Ila koji nije voleo avione, te je putovao samo vozom.loading...