LISTA 100 NAJUTICANIJIH ŽENA: Ima ih iz svih delova sveta, ali NIJEDNA iz regiona Balkana

Britanski BBC je objavio listu 100 najuticajnijih žena sveta u 2019. godini na kojoj su se našle osobe iz svih delova sveta, ali nijedna iz regiona Balkana.

Beta

Na listu su uvrštene žene koje su svojim delovanjem na neki način bile inspiracija drugima te su snažno uticale na određena globalna dešavanja u oblastima kojima se bave, od nauke, sporta pa do umetnosti.

Na listi BBC se, između ostalog, nalazi i tinejdžerska klimatska aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg koja je nedavno u obraćanju na Samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Njujorku oštro osudila svetske lidere zbog toga što ne ulažu potrebne napore u borbi protiv klimatskih promena.

Osim mlade Šveđanke na listi 100 najuticajnijih žena našli se i iranska atletičarka Kimia Alizade koja je 2016. godine postala prva Iranka koja je osvojila medalju na Olimpijskim igrama otkako je zemlja počela da se takmiči 1948. godine.

Na listi se takođe nalaze i aktivistkinja za prava žena iz Kuvajta Alanud Alšarek, brazilska političarka Tabata Amaral, najbrža žena u istoriji Velike Britanije Dina Ašer-Smit, australijska fudbalerka Tajla Heris, nemačka biciklistkinja Fiona Kolbinger, ruska aktivistkinja protiv korupcije Ljubov Sobol i finska novinarka Sara Veslin.