– Naravno, juče smo sa predsednikom Turske razgovarali o toj temi. Turska ima određene zahteve i to nije tema koja je sada aktuelizovana, bila je tema i kada smo bili u Ankari – rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

On je dodao da Turska “ima informacije u vezi sa državnim udarom koji je ranije pokušan u toj zemlji”.

– Evidentirano je da u BiH postoje neki ljudi i institucije, nalaze se uglavnom na prostoru Federacije BiH, i mislim da je to stvar federalnih organa i mislim da je to Erdoganu sasvim jasno – kazao je Dodik.

Sarajevski portal Žurnal juče je objavio da je Ministarstvu bezbednosti BiH dostavljeno osam imena takozvanih “Gulenovaca” u BiH, čiju deportaciju žele turske vlasti.

Prema pisanju portala, Erdogan je tražio da vlasti BiH isporuče sve turske državljane koje tamošnje vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom Feto, čiji je osnivač propovednik Fetulah Gulen, nekada Erdoganov saveznik a danas, bar prema Erdoganu, najveći neprijatelj.

Turske vlasti su, prema pisanju Žurnala, prošli mesec dostavile vlastima u Sarajevu spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši.loading...