Ljiljana Smajlović PODNELA OSTAVKU: Ko će sada na čelo dnevnog lista Poltika?

Ljiljana Smajlovic
Wikipedia.org

Glavna i odgovorna urednica lista Politika Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na tu funkciju, potvrđeno je za B92.

 

Predsednica UNS je dva puta vodila ovaj list – uređivala ga je od 2004. do 2008 i od jula 2013.

– Moja ostavka je protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom. Pretpostavljam da direkcija ne bi zauzela neprijateljski kurs prema listu i glavnoj urednici, da u tome nema podršku vlasnika – navela je ona u svom pismu ostavke.

Ljiljana Smajlović navodi i da tokom prethodne tri godine nije dozvoljavala spoljne uticaje na uređivačku politiku, ali je istakla i da u datim okolnostima nije bilo “stvarne uređivačke slobode”.

– Nikome izvan redakcije nisam dozvolila da se meša u uređivačku politiku lista, ali ću prva priznati da stvarne uređivačke slobode nema tamo gde je redakcija razvlašćena, a menadžment deluje bez kontrole. Žao mi je što nisam mogla više da učinim da se popravi položaj redakcije. Nadam se da će glavni urednik koji dobije podršku vlasnika i menadžmenta u tome imati više sreće – navela je Ljiljana Smajlović.

Takođe, ona je zamolila direktore da o ostavci obaveste vlasnike i Skupštinu o toj odluci, ali je dodala i da nije sigurna da li taj organ funkcioniše, niti ko mu je na čelu.

– Želim da znate da niko spolja nije uticao na moju odluku. Kao predsednica Udruženja novinara Srbije zalažem se za prava novinara u Srbiji, i dostojanstvo naše profesije moram dosledno da branim i u Politici – navodi Smajlovićeva u pismu i ističe da joj je bila izuzetna čast da dva puta uređuje Politiku.

Ljiljana Smajlović je bila na čelu najstarijeg srpskog dnevnog lista u dva navrata, od 2005. do 2008. godine, kada je smenjena, a zatim od jula 2013. godine do sada. Nakon smene, list je vodio Dragan Bujošević, koji je sada na funkciji direktora RTS.

Nakon prvog odlaska iz Politike, Smajlovićeva je postala predsednica Udruženja novinara Srbije, na čijem je i dalje čelu. Takođe je član Saveta za štampu i vladine Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji.loading...