LJUDI KOLABIRAJU PO ULICAMA BEOGRADA: Lekari savetuju – NE IZLAZITE iz kuće bez preke potrebe

Pred nama je još jedan vreo letnji dan s temperaturom do 38 stepeni. Na snazi je narandžasti meteo-alarm što podrazumeva da se vreme smatra opasnim. Do petka, očekuje se toplo vreme sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni, a sutra lokalno i do 40, upozorio je RHMZ. Indeks UV zračenja je veoma visok. Lekari savetuju šta je potrebno da uradimo kako bismo se zaštitili od vrućine.

Hitna pomoć
Youtube/screenshot

Osnovni savet lekara je da oni koji ne moraju ne izlaze iz kuće u najtoplijem delu dana.

Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći rekla je za RTS da naši organizmi imaju kapacitet da se prilagode ovakvim uslovima, tako da ove visoke temperature ne treba posmatrati katastrofično.

“Svima nam je neprijatno. Činjenica je da imamo povećan broj intervencija na javnim mestima zbog kolapsa”, navela je doktorka.

Prema njenim rečima, dobro je da kod sebe imamo neko sredstvo za rehidrataciju, kao i nešto slano i slatko.

Preporučila je da građani sa sobom ponesu neku od zdravijih grickalica – slani kikiriki, badem ili lešnik, zato što znojenjem gubimo elektrolite koje treba nadoknaditi, ali isto tako na ovako visokim temperaturama se gubi i glukoza pa je dobro popiti zaslađenu limunadu.

Stefanovićeva je rekla da je juče bilo 150 intervencija, a danas je do 12 sati bilo 57 intervencija, od toga 24 na javnom mestu.

Apelovala je na građane da uključe klimu i da rashlade prostorije u kojima borave, jer kod onih koji boluju od kardiovaskularnih bolesti na visokim temperaturama može doći do moždanog ili srčanog udara, što se može prevenirati razumnim ponašanjem.

Stefanovićeva je rekla da Hitnu pomoć uglavnom zovu stariji sugrađani.