LONČAR O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI U SRBIJI: “Pripremamo se za najgori scenario”

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Zlatibor Lončar izjavio je nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica da se u tim zdravstvenim ustanovama nalazi 727 pacijenata. Navodi da je privremena bolnica u beogradskoj Areni primila prve pacijente i napominje da je poštovanje mera pitanje lične odgovornosti.

printscreen/rts

Zlatibor Lončar je rekao za RTS da se u kovid bolnicama leči 727 pacijenata, a pre nešto manje od deset dana imali smo 275 pacijenata.

– I dalje ima mesta, ali smo se opredelili za strategiju da kada dođemo u kovid sistemu do 60-70 procenata popunjenosti, prelazimo na kapacitete privremenih bolnica. Juče smo otvorili privremenu bolnicu u Beogradu. U njoj ima 14-15 pacijenata. Nećemo ići da popunimo sve kovid kapacitete. Uvek se spremamo za najgori scenario koji može da se desi – naveo je Lončar.

Ističe da Beograd mora da bude spreman ako se naglo poveća broj pacijenata iz unutrašnjosti Srbije.

Navodi da oni koji imaju lakšu sliku idu u privremene bolnice, a oni sa srednjom ili teškom slikom ostaće na bolničkom lečenju, i da to važi za celu Srbiju.

– Postojaće satna veza svih koji rade u celoj Srbiji, i oko lečenja i upućivanja pacijenata i oko dalje organizacije – istakao je Lončar.

Navodi da radovi na izgradnji dve kovid bolnice, u Batajnici i Kruševcu, napreduju dobro.

– Treba organizovati rad, nabaviti lekove, opremu, organizovati ishranu. Ogroman posao na tome radimo da bi to profunkcionisalo 1. odnosno 15. decembra u Kruševcu – naveo je Lončar

Prema Lončarovim rečima, “Torlakove” vakcine protiv sezonskog gripa ima, a dodatne isporuke vakcine biće u četvrtak – 25.000 doza u svim domovima zdravlja, a krajem nedelje 50.000.

– Nikad veći obuhvat vakcinacije nismo imali, ali to je dobro da se ne sudare korona i virusne infekcije – naveo je Lončar.

Za epidemijsku situaciju navodi da nije dobra, i da se to vidi po brojevima.

– Imali smo iste ili slične mere kada smo imali dobre rezultate. To znači da smo se opustili. Ne želimo nikom da pretimo i da se igramo mačke i miša. Ovo je lična odgovornost. Da pokažemo da se nećemo grliti i ljubiti ni s kim ko može da nam prenese virus – objašnjava Lončar.

– Ako smo mogli da budemo među prvima u Evropi i ubedljivo prvi u regionu, mislim da ta slika treba da ode iz Srbije, da su građani Srbije takvi, a ne da stalno tražimo da zaobiđemo sve mere, da izvaramo Krizni štab. Posvetićemo se ovoj većini koja treba da utiče na manjinu – zaključio je Lončar.loading...