LSD U MEDICINI: Nećete verovati za šta se sve ova droga koristila

Bolnica
Pixabay.com

Grupa švajcarskih psihoterapeuta je 2014. godine objavila studiju koja je nastala kao plod četrdesetogodišnjeg iskustva u primeni lizerginske kiseline (LSD).

 

Potsećanja radi Švajcarska je legalizovala terapiju lizerginskom kiselinom u periodu od  1988 do 1993. godine.

Doktor Peter Gaser testirao je lizerginsku kiselinu na 12 terminalno bolesnih pacijenata.

Posle primanja doze lizerginske kiseline pacijenti su konstatovali da se nivo anksioznosti znatno smanjio. Čak je utvrđeno da LSD dugoročno smanjuje anksioznost u njihovim slučajevima, piše listverse.com

Korišćenje ove psihoaktivne supstance u lečenju anksioznosti umirućih pacijenata nije novina. Oldus Haksli, autor knjig “Vrata percepcije”, još 1958. godine zalagao se za lečenje terminalno bolesnih pacijenata lizerginskom kiselinom. 

Cilj je bio da se smrt doživi kao spiritualno iskustvo a ne kao striktno fizički proces.

U knjizi “Vrata percepcije” isticao je da ljudski um u svakodnevnom opažanju deluje kao filter koji selektivno propušta samo nužne informacije, dok LSD uklanja ovaj filtar i tako čini ključ za “vrata spoznaje”.

Kad se ta vrata jednom otvore, onda navali bujica utisaka, boja, zvukova i slika, svakodnevne stvari vide se drukčijima, javljaju se čudne vizije, a misli koje se obično smatraju banalnim sada se pokazuju kao stvari od velikoga značenja– tvrdi Haksli.

Na temelju toga predviđao je senzacionalan preporod religije čim LSD dođe do širih narodnih masa.

Smatrao je da ako ova droga može proizvesti religijske učinke, onda je ona puno više od pukog sredstva za promenu raspoloženja.

Pet godina kasnije, dok je bio na samrti, njegova supruga Laura dala mu je veću dozu lizerginske kiseline. Kasnije je izjavila da je to bila najspokojnija i najlepša smrt koju je ikada videla.loading...