Maja Gojković na čelu Odbora za kulturu i informisanje

Maja Gojković
Beta

Predsednica parlamenta Maja Gojković vodiće Odbor za kulturu u informisanje u Skupštini Srbije, piše B92.

 

Maja Gojković dobila je 12 glasova za, tri protiv, dok je dvoje bilo uzdržano. Osim toga, za njenog zamenika izabrana je poslanica LDP Nataša Mićić.

Gojkovićevu je na mesto predsednika Odbora za kulturu i informisanje predložila poslanica SPS Slavica Đukić Dejanović, koja, kao najstariji poslanik u odboru, predsedava sednicom.

Ona je u obrazloženju rekla da se predlaže predsednica parlamenta zbog važnosti odbora i da odbor zaslužuje da ga vodi predsednica Skupštine Srbije.

Gojković je nakon izbora naglasila da to što je ona predložena za predsednika Odbora za kulturu govori šta će biti prioritet većine, a to je da se obrati veća pažnja u oblast kulture u državi.

Konstituisanje tog skupštinskog tela nije prošlo bez primedbi članova opozicionih stranaka SRS, DS i ĐB o nepostojanju konsultacija o izboru predsednika, zbog toga što nisu znali ko će biti predložen do početka sednice, što je sednica zakazana na brzinu…

Poslanica ĐB Aleksandra Čabraja kaže da se izborima predsednika odbora pristupa kao imenovanjima i da se do početka sednice nije znalo ko će biti predložen.

“Gojković se kulturom nikada nije bavila, nije joj ni struka ni oblast interesovanja”, rekla je Čabraja.

Poslanik SNS Mirko Atlagić kaže da nije tačno da se Gojković nije bavila kulturom, da je izuzetno rukovodila Skupštinom Srbije, da je vrstan pravnik i advokat.

Poslanik DSS Đorđe Vukadinović rekao je da odbor ubuduće treba da se bavi gorućim pitanjima iz kulture poput Narodnog pozorišta i Politike, gde, kako kaže, glavni urednik ne zna ko je vlasnik novina koje vodi.

“Odbor treba da se bavi vlasništvom medija, medijskom strategijom. Da bi mogli time da se bavimo potrebna je saradnja i koperativnost svih članova odbora”, rekao je Vukadinović.

Predsednica odbora u prethodnom sazivu Vesna Marjanović (DS) zamerila je većini što su izostale konsultacije sa ostalim strankama i zbog čega ime kandidata za predsednika odbora nije dostavljen članovima dan ranije ili bar pola sata pre sednice.

“Ovaj odbor je dugo bio nepravedno marginalizovan i mislim da su poslanici

„U radu odbora pokazali da su teme u oblasti kulture važne”, rekla je Marjanović i dodaje da će sloboda medija biti veoma važna u pregovorima sa EU.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović kaže da nije bilo primedbi zbog predloga kandidata i zamolio predsednicu odbora da se na narednim sednicama otvori tema slobode medija.loading...