Majkama u Srbiji PLATA ZA TREĆE DETE već na leto?

Deca
Pixabay.com/Ilustracija

Majke u Srbiji koje rode troje dece možda će ubuduće dobijati posebnu novčanu naknadu sve do punoletstva trećeg deteta.

 

Reč je o jednoj od predloženih mera kojima bi se povećao natalitet u Srbiji.

Demografska slika Srbije iz godine u godinu sve je gora. Godišnje u Srbija umre oko 30.000 stanovnika više nego što se rodi. To znači da svake godine izgubimo jedan prosečan grad. Jedan od predloga prednacrta Građanskog zakonika je osnivanje demografskog fonda.

“To pravo bi stekla ona majka, onog momenta kada rodi treće dete, stiče to pravo i to pravo se gasi punoletstvom. U odnosu na dečji dodatak razlika je što je dečji dodatak prvenstveno jedna socijalna kategorija, a ovo je demografska”, kaže Ratomir Slijepčević sekretar Komisije za izradu građanskog zakonika Republike Srbije.

Deci je palo na pamet da začikavaju GOSPODINA MAJMUNA u BEO ZOO VRTU i nisu se dobro proveli (VIDEO)

Ukoliko se trend pada nataliteta nastavi i ne prekine pad kontinuiranog demografskog deficita, Srbija će za dva veka bukvalno ostati bez stanovništva.

“Svaka država mora da vodi računa o tome, i u tu svrhu treba definisati mere koje će nakako uspeti da podstiču rađanje u Srbiji, koje je jako ograničeno u tom smislu što mladi ljudi koji se nalaze u tom fetalnom periodu se sve česce odlučuju da odlaze u inostranstvo i tamo će uticati na nivo u nekim drugim državama, a Srbija će izgubiti to stanovništvo”, objašnjava Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ovaj predlog za kratko vreme na javnoj raspravi izazvao je veliko interesovanje, a zbog veličine problema, komisija za izradu prednacrta Građanskog zakonika očekuje da će nova vlada formirati demografski fond već na leto.