MAKEDONAC ZARAŽEN KORONAVIRUSOM: Na brodu u karantinu i 14 Srba, jedan u NAROČITOM RIZIKU

Jedan makedonski državljanin zaražen je koronavirusom na brodu "Dajmond princes" (Diamond Princess) u Japanu, objavilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

Beta

Kako se navodi u saopštenju, prema najnovijim informacijama dobijenim od nadležnih japanskih organa “potvrđeno je prisustvo koronavirusa” kod jednog od trojice makedonskih državljana na brodu “Dajmond princes” i on je “trenutno hospitalizovan u zdravstvenoj ustanovi u Japanu”, a ambasada Severne Makedonije u Tokiju je u komunikaciji sa njim.

Turstički brod “Dajmond princes”  je zbog pojave koronavirusa izolovan u japanskoj luci Jokohama.

“Ambasada dnevno komunicira i sa drugom dvojicom makdonskih državljana koji se još nalaze na tom brodu i koji izjavljuju da se osećaju dobro i do sada nisu prijavili simptome koji mogu da ukažu na prisustvo koronavirusa”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Dodaje se da Ministarstvo zdravlja Japana nastavlja da testira osobe koje se nalaze u karantinu na brodu “Dajmond princes”, pri čemu prednost imaju oni sa simptomima koji ukazuju na prisustvo virusa, stariji od 75 godina i hronični bolesnici.

Na brodu Dajmond princes nalazi se i 14 državljana Srbije od kojih je jedan prijavio da je bio u kontaktu sa osobom koja je pozitivno testirana na koronavirus i nalazi se u izolaciji, dok se ostali osećaju dobro, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Od 492 do juče testiranih putnika i članova posade sa tog broda 174 je bilo pozitivno na koronavirus.