MAKEDONIJA MENJA IME? U javnost dospela OVA TRI PREDLOGA, Zoran Zaev demantovao navode medija!

makedonija
Wikipedia

Samit lidera Jadranske Samita lidera Jadranske povelje jedna je od prilika za razmatranje dugogodišnjeg pitanja o imenu novom imenu Makedoneije. Konačno rešenje je neophodno, kako bi zemlja što pre nastavila pregovore o priključenju EU i NATO, koje je svih ovih decenija kočila Grčka.

 

Sputnjik tvrdi da je Zaev juče u Podgorici iza zatvorenih vrata predstavio američkom potpredsedniku Majku Pensu plan za promenu imena Makedonije.

Pozivajući se na izvore bliske makedonskoj delegaciji, Sputnjik navodi da je Zaev Pensu izneo nekoliko predloga za novo ime Makedonije.

Prema tim predlozima, Makedonija bi se ubuduće mogla zvati “Gornja Makedonija”, “Severna Makedonija” ili Republika Makedonija (Skoplje).

Navodi se i da je Pens obavestio Zaeva da su Grci, koji su do sada Makedoniju zbog tog imena blokirali na putu ka EU i na putu ka NATO-u, saglasni sa ponuđenim predlozima.

Zaev je, navodi se takođe, od Pensa zatražio pomoć za realizaciju tog plana jer su građani Makedonije izričito protiv promene imena države, iako je u međunarodnom sistemu Republika Makedonija priznata pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

S druge strane, iz Kabineta premijera Zaeva odbacili su kao netačne navode Sputnjika.

Na zvaničnom sajtu makedonske vlade inače piše da je Zaev u Podgorici imao bilateralni susret sa potpredsedikom SAD Majkom Pensom, koji mu je, kako se navodi, rekao da Makedonija može da računa na podršku SAD, kao i da oni podržavaju politiku vlade i napore Makedonije za članstvo u NATO-u.

Istovremeno, američki diplomata i posrednik u sporu Makedonije i Grčke o imenu Metju Nimic izjavio je da je optimista i da veruje da se bliži vreme rešenja tog spora.

Metju Nimic je u intervjuu za Bi-Bi-Si ocenio da taj spor ima istorijski značaj i predstavlja ključ za izgradnju nacije, a njegovi pokušaji da se reši problem je da podstakne ljude da na to ne gledaju kao na pitanje nacionalnog identiteta, već pronalaženje formulacije za ime države koje će se koristiti u diplomatske svrhe.

Taj američki dilomata, koji se već 23 godine bavi rešenjem makedonsko-grčkog spora, kaže da je optimista i da veruje da je blizu rešenja.

Nimic je rekao da shvata grčku stranu i njihov strah da bi jednog dana Makedonija mogla da položi pravo na deo njihove teritorije, ali i da, s druge strane, razume Makedoniju, čije ime potiče iz istorije i perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

Grčko-makedonski spor oko imena traje već 26 godina, što zvanično Skoplje drži udaljeno od ulaska u NATO-a i EU.