MAKRON PRED VELIKIM TESTOM: U Francuskoj sutra počinje TALAS ŠTRAJKOVA koji bi mogli da poremete SVE

Emanuel Makron
Twitter.com/EmmanuelMacron

Talas štrajkova koji sutra počinje u Francuskoj štrajkom železnice predstavlja veliki test za predsednika Emanuela Makrona ali i za sindikate u toj zemlji, ocenila je danas agencija Frans pres.

 

U Francuskoj je sutra zakazan štrajk železnice (SNCF) a previđeni ostali štrajkovi i protesti mogli bi da poremete životne aktivnosti Francuza tokom nekoliko nedelja.

Železnica protestuje zbog najavljene reforme vlade koja predviđa da to preduzeće pretvori u akcionarsko društvo što se smatra prvim korakom ka privatizaciji, a preporučila je građanima da izbegavaju putovanje vozom zbog štrajka koji bi mogao da traje nekoliko dana.

Štrajk železnice će uticati na aktivnosti oko 4,5 miliona građana koji koriste voz, jedno od omiljenih prevoznih sredstava u Francuskoj.

Štrajk je najavilo i osoblje aviokompanije Er Frans koje traži povećanje plata za šest odsto. Taj zahtev nije u direktnoj vezi sa najavljenom reformom vlade.

Makron, koji je na vlasti manje od godinu dana, već se suočio s nekoliiko talasa protesta i štrajkova. Opozicija smatra Makronove odluke “brutalnim” jer brzo preseca neka pitanja u raznim oblastima.

Analitičari smatraju da će predstojeći talas štrajka biti test kako za Makrona tako i za sindikate koji pozivajući na štrajk mogu da podstaknu još veće nezavodovljstvo u društvu.

Zbog toga postoje neusglasice u raznim sindikalnim organizacijama u Francuskoj, gde je opšti stav građana da je štrajk neopravdan jer smatraju da će Makron i pored toga sprovesti svoje najavljene reforme kako bi odbranio svoj ugled.loading...