MALA MATURA I PRIJEMNI ISPITI: Kako će polagati testove budući studenti i učenici

Većini osnovaca ocene će biti zaključene do kraja maja, kada se završava i nastava. Osmaci maturu polažu od 17. do 19. juna, a oni koji završavaju srednju školu svoje znanje testiraju od 4. do 6. juna.

škola
pixabay.com

Nastava za sve uzraste, od predškolaca do akademaca, završava se do kraja maja. Pre završnog ispita, pred malim maturantima je još jedna proba. Potom sledi popravljanje ocena i priprema za završni ispit. Prvog juna rade dva testa kod kuće, a sledećeg dana u školi.

Ono što je bitno da čuju roditelji i đaci, drugoga deca ponovo dolaze ali opet u razmacima i donose ta dva rešena testa, zbog sebe da osete te zadatke i radiće u školi opet u različito vreme matematiku. I sada će videti kako ti testovi izgledaju u pravoj formi – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

I u učionice srednjih škola prvo ulaze maturanti. Prva tri junska dana popravljaće ocene, a naredna tri, od 4. do 6. juna, polagaće veliku maturu.

I onda su oni relaksirani. I onda se oni od tog šestog posvećuju pripremama za prijemni na studije od 24. juna, a već su im fakulteti dali onlajn dosta toga – dodao je Šarčević.

Ove godine, na Univerzitetu u Beogradu, biće moguća i onlajn prijava za upis budućih akademaca.

Svaki fakultet će doneti odluku da li će sprovesti prijavu u potpunosti onlajn ili će biti kombinovani postupak, jer smo svesni toga da neki kandidati možda nemaju mogućnost za onlajn prijavu, ali je ideja da se smanji dolazak kandidata na fakultete i da se taj njihov dolazak svede na minimum do početka školske godine – kaže rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović.

Ispiti i prijemni ispiti sprovodiće se uz mere prevencije.

Naravno, studenti i kandidati će nositi masku i odgovarajuću opremu za zaštitu, isto tako i zaposleni. A moja poruka budućim brucošima je spremajte se ozbiljno za prijemni ispit – poručila je rektorka.

Predložene budžetske kvote iste su kao i prošlogodišnje. Narednih dana Vlada bi trebalo da odluči koliko će se budućih brucoša školovati o trošku države.