“MALI AGRESIVNI NAROD”: Tramp prozvao Crnogorce da će pokrenuti Treći svetski rat, oni mu ŽESTOKO UZVRATILI

Američki predsednik Donald Tramp zadao je još jedan udarac jedinstvu NATO zapitavši se da li bi trebalo da postoji uzajmna odbrana članica Alijanse, jer mu se čini da bi "veoma agresivan" narod Crne Gore mogao da izazove Treći svetski rat, prenela je agencija AP.

Donald Tramp
Beta

Tramp je u izjavi novinaru Takeru Karlsonu kanala Fox News emitovanom u utorak uveče doveo u pitanje uzajamnu odbranu članica ukoliko je jedna od njih napadnuta.

– Ako bi, na primer, Crna Gora bila napadnuta, zašto bi moj sin išao tamo da je brani – pitao je američki novinar Trampa koji je odgovorio da se sam isto zapitao.

– Razumem šta mi kažete, postavio sam isto pitanje… Crna Gora je mala zemlja s ljudima veoma jakim i veoma agresivnim – rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, Crna Gora može da postane “agresivna i eto nam Treći svetski rat”.

Prema Članu 5 Povelje NATO, napad na jednu zemlju članicu smatra se napodom na sve članice i predviđena je uzajmna pomoć i zaštita.

Crnogorci uzvraćaju

– Navikli smo da imamo predsednika SAD koji ujedinjava i promoviše vrednosti Zapadnog sveta, sada ipak, umesto lidera imamo šoumena – rekao je Boris Raonić, programski direktor Građanske alijanse, za BBC.

Ranko Krivokapić, predsednik SDP-a i bivši predsednik crnogorskog parlamenta, rekao je za britanski medij da je Donald Tramp verovatno najčudniji predsednik u istoriji SAD-a.

U svojoj izjavi je ostavio utisak nekoga ko nije impresioniran diplomatskim pristupom prvog čoveka SAD, i načinom sa kojim se nosi sa problemima u svetu.

– Sa ovakvim predsednikom i njegovim poznavanjem inostrane politike, ko zna šta se dešava. Spoljna politika mu nije jača strana – rekao je Krivokapić za BBC.loading...