Tramp je u izjavi novinaru Takeru Karlsonu kanala Fox News emitovanom u utorak uveče doveo u pitanje uzajamnu odbranu članica ukoliko je jedna od njih napadnuta.

– Ako bi, na primer, Crna Gora bila napadnuta, zašto bi moj sin išao tamo da je brani – pitao je američki novinar Trampa koji je odgovorio da se sam isto zapitao.

– Razumem šta mi kažete, postavio sam isto pitanje… Crna Gora je mala zemlja s ljudima veoma jakim i veoma agresivnim – rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, Crna Gora može da postane “agresivna i eto nam Treći svetski rat”.

Prema Članu 5 Povelje NATO, napad na jednu zemlju članicu smatra se napodom na sve članice i predviđena je uzajmna pomoć i zaštita.

Crnogorci uzvraćaju

– Navikli smo da imamo predsednika SAD koji ujedinjava i promoviše vrednosti Zapadnog sveta, sada ipak, umesto lidera imamo šoumena – rekao je Boris Raonić, programski direktor Građanske alijanse, za BBC.

Ranko Krivokapić, predsednik SDP-a i bivši predsednik crnogorskog parlamenta, rekao je za britanski medij da je Donald Tramp verovatno najčudniji predsednik u istoriji SAD-a.

U svojoj izjavi je ostavio utisak nekoga ko nije impresioniran diplomatskim pristupom prvog čoveka SAD, i načinom sa kojim se nosi sa problemima u svetu.

– Sa ovakvim predsednikom i njegovim poznavanjem inostrane politike, ko zna šta se dešava. Spoljna politika mu nije jača strana – rekao je Krivokapić za BBC.