MALI STEFAN I DALJE U KOMI! Muškarcu koji je pokosio dva dečaka na KARABURMI i pobegao, ovo NIJE PRVI PUT

Stanje mlađeg dečaka, koji ima prelom butne kosti i koji je na lečenju u klinici u Tiršovoj, popravlja se, dok je njegov stariji brat i dalje u komi...

Hitna pomoć
Youtube/screenshot

Lazaru Galiću (38), koji je u nedelju 18. jula oko 20 sati, u naselju Karaburma na pešačkom prelazu citroenom kasara pokosio rođenu braću Luku (5) i Stefana (10) i njihovog oca Mihaila Balića (44) dok ih je obojicu držao za ruku, juče je određen pritvor do 30 dana.

Dok je svirepi vozač koji je pobegao s lica mesta i ostavio na ulici teško povređenu porodicu juče saslušavan, na mestu nesreće su se uz neutešnog deku dečaka, zatekli i tužni roditelji povređene dece u iščekivanju vesti o oporavku Stefana, koji je od nesreće u komi.

Dok Stefan ne otvori oči, mi kao da ne živimo, ne možemo ništa da govorimo. Nema nas – samo je rekla neutešna majka u suzama, objasnivši da ni ona ni njen suprug ni svekar nisu u stanju da pričaju o užasnoj nesreći, kao ni o sledu događaja nakon nje.

Prema rečima očevidaca, Mihailo Balić, inače lekar Hitne pomoći, sa sinovima se vraćao od svog oca i u trenutku kada su prelazili ulicu na obeleženom pešačkom prelazu pojavio se citroen koji ih je zbrisao u brzini od oko 100 km na sat obilazeći autobus zaustavljen na stajalištu.

Stanje mlađeg dečaka, koji ima prelom butne kosti i koji je na lečenju u klinici u Tiršovoj, popravlja se, dok je njegov stariji brat i dalje u komi pošto je u udesu zadobio prelom lobanje i izliv krvi, zbog kojeg nije moguća operacija.

Advokat: Zatvor, pa trajno oduzimanje dozvole

Galiću za izazivanje saobraćajne nesreće preti kazna zatvora do osam godina i oduzimanje vozačke dozvole do tri godine, dok mu za nepružanje pomoći povređenima preti još tri godine zatvora.

Beogradski advokat Boško Žurić kaže da će sud ceniti okolnosti konkretnog slučaja.

Utvrdiće se da li je vozio pod dejstvom alkohola, o kolikom prekoračenju brzine se radi i posebno će se ceniti osuđivanost okrivljenog za saobraćajne prekršaje. Ono što je neprihvatljivo je napuštanje lica mesta posle saobraćajne nezgode i ostavljanje bez pomoći povređenih lica. Sudovi uglavnom za saobraćajne prekršaje izriču kazne bliže zakonskom minimumu, što je strašno – rekao je Žurić.

On se, kaže, zalaže za pooštravanje kazni, posebno kada su stradanja u saobraćajnim nesrećama u pitanju. Za povratnike savetuje rigorozne sankcije.

Zalažem se da se povećanje zakonskog minimuma kazne jer se jedino oštrim kaznama može uticati na svest vozača da poštuju propise. Višestrukim povratnicima za teža krivična dela u saobraćaju bi se morali znatno otežati uslovi za ponovno upravljanje vozilom. Onim vozačima koji su i ranije izazivali nezgode sa smrtnim ishodom treba trajno oduzeti dozvolu – izričit je Žurić.

Nesavesni vozač s debelim krivičnim dosijeom Lazar Galić, prema saznanjima, po zanimanju je vodoinstalater koji je radio najviše po Karaburmi, a što je šokantno, i ranije je gazio pešake i više puta je osuđivan za različita krivična dela. Galić se na saslušanju u Prvom javnom tužilaštvu juče branio ćutanjem, a nakon toga mu je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva. Njemu se na teret stavljaju dva krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenim u saobraćajnoj nezgodi.

Tužilaštvo je sudu kod predloga za pritvor navelo da je okrivljeni Galić pobegao s lica mesta i da su ga policajci identifikovali na osnovu snimaka s nadzornih kamera okolnih objekata i po opisu očevidaca, što ukazuje da postoji mogućnost da pobegne.

Okrivljeni nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Njegovo zavedeno prebivalište je pasivizirano. Okolnosti ukazuju da u kratkom vremenskom periodu može da ponovi krivično delo budući da je više puta osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja istovrsnog krivičnog dela – navedeno je.

Vozači nastavili da divljaju

Na mestu nesreće zatekli su se jeziv prizor jer se grubo kršenje saobraćajnih propisa nastavilo. Na punu liniju na kolovozu i pešački prelaz na kom je pokošen otac s dva sina bahati vozači i dalje ne obraćaju pažnju. Za desetak minuta primetili smo bar tri slične situacije.

Stanovnici tog kraja zgroženi kažu da su samo pukom srećom do sada izbegnute mnogobrojne tragedije.

Ovo nije prvi put da se na istoj ovoj raskrsnici dešavaju jezivi prizori. Ne razumem zašto se ljudima toliko žuri da moraju da obilaze autobus preko pune linije i to na mestu koje nije bezbedno – ističe radnica obližnjeg marketa.