On je za Betu rekao da malinari od predstavnika vlasti očekuju odgovor na pitanje da li će otkupljivači prihvatiti proizvođačku cenu koju su izračunali stučnjaci u okviru Saveta za malinu, koji je formirala država, od 139,3 dinara po kilogramu, a sa prevozom i maržom oko 173 dinara.

– Niko nam ne veruje da je to minimalna cena koja je utvrdđena pod uslovom da su prinosi malina po hektaru u proseku osam tona, a nisu nego oko pet tona. Prošle godine zbog loših vremenskih uslova prinosi su bili ispod pet tona – rekao je Radović.

Dodao je da bi proizvodjači prihvatili čak i tu proizvođačku cenu od 139,3 dinara bez marže i prevoza, odnosno 173 dinara iako ne odgovara prosečnim prinosima.

– Pre desetak godina prinosi su bili od 15 do 20 tona po hektaru, a poslednjih godina zbog bolesti malina i vremenskih nepogoda prosečni prinosi ne prelaze pet tona, ali stručnjaci u okviru Radne grupe za unapređenje proizvodnje maline nisu uradili kalkulaciju proizvodjačke cene na taj prinos, već za 12 tona, deset i osam tona po hektaru – rekao je Radović.

On je podsetio da su otkupljivači nedavno saopštili da su izračunali da je proizvđačka cena malina 80 dinara, pa su pojedini za ovu godinu ponudii cenu od 120 dinara “tvrdeći da je razlika od proizvođačke do krajne cene od 40 dinara naša zarada”.

Od predstavnika najviše vlasti, kako je rekao Radović, proizvođači malina očekuju da “odgovore da li ovoj zemlji trebaju maline i narod, a ako im trebaju neka traži od otkupljivača da po toj ceni otkupljuju maline”.

Proizvođači, prema njegovim rečima, traže od države da razmotri mogućnost za uvođenje prelevmana kako bi se smanjio uvoz malina, kao i da se zaštiti geografsko poreklo srpske maline i ne prodaje malina uvezena iz Bosne i Hercegovine kao srpska jer je lošijeg kvaliteta.

– Ako država to ne može da sprovede proizvođači će odustati od proizvodnje malina sa gubicima i otićiće u svet da traže drugi posao i školuju decu, a vlasnici hladnjača neka u njima zamrzavaju drvene trupce – rekao je Radović.

Istakao je da proizvodjači malina ne ucenjuju ni otkupljivače ni vlast, već da niko, pa ni oni ne mogu da se bave proizvodnjom “koja donosi samo gubitke, a otkupljivači se bogate, nudeći ekstremno niske otkupne cene, a prodajući malinu po mnogo višim cenama”.loading...