MALO BOLJA SITUACIJA! Preminulo 37 lica od KORONAVIRUSA, a evo koliko ima NOVOZARAŽENIH

Najnoviji podaci o koronavirusu u Srbiji...

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom 19 izgubilo još 37 pacijenata. Potvrđeno je 4.810 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 16.693 testiranih. Na bolničkom lečenju nalazi se 7.509 pacijenata, od kojih je 291 na respiratoru.

Raste broj obolelih širom zemlje, kliničke slike su sve teže – pa raste broj zbrinutih u bolnicama, ali i priključenih na respirator.

Načelnik radiologije KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Đorđe Lalošević naveo je za RTS da je klinička slika pacijenata sada mnogo teža, i da mnogo brže dolazi do komplikacija.

Klinička slika i snimci koje dobijamo skenerom su znatno teži. Zato se treba javiti odmah na početku. Sada postoje neki antivirusni lekovi koji se daju određenog dana u zavisnosti od kliničke slike koji apsolutno puno pomažu pacijentima. Znači, ako mi zakasnimo jedan, dva dana, to onda nažalost može da se završi tragično“, objašnjava Lalošević.

Ističe da se među pacijentima na respiratoru nalazi i dvadesetdevetogodišnja trudnica.

Nažalost trudnica 1992. godište je u prilično teškom stanju, mi naravno nećemo odustati, borimo se i borićemo se maksimalno za nju“, naveo je Lalošević.

Proširuju se kapaciteti u crvenoj zoni. U kovid sistem se vraća i Banja Selters. Dr Snežana Kostić, direktorka Instituta za rehabilitaciju rekla je za RTS da će toku sutrašnjeg dana primati prve kovid pacijente u večernjim satima.

Dr Kostić kaže da će imati 120 mesta, primaće one pacijente koje su primali i donedavno, kada su bili u kovidu – srednje teške pacijente.

Očekujemo da nam stigne neophodna zaštitna oprema, boce sa kiseonikom, lekovi da bi se kovid pacijenti lečili po protokolu“, istakla je Kostićeva.