MALTRETIRANJE POSTAJE PROŠLOST: Svi dokumenti građana Srbije biće NA KLIK od službenika!

Vlada Srbije
Wikipedia

Ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović i Branko Ružić, potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Sporazum predviđa uspostavljanje elektronske evidencije o državljanima Srbije.

 

Kako je saopštila Vlada Srbije, sporazumom se stvaraju uslovi da javna uprava objedini osnovne podatke građana u elektronskom obliku na jednom mestu kako bi ubrzala rešavanje njihovih zahteva, jer više ne moraju da pribavljaju dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, već ih službenici pribavljaju po službenoj dužnosti.

U prethodnom periodu Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo prepis u elektronski oblik svih matičnih knjiga koje vode jedinice lokalnih samouprava i ti podaci će do kraja godine biti u Centralnom registru matičnih knjiga, koji je u nadležnosti tog ministarstva, piše u saopštenju.

Dodaje se da će od danas zahvaljujući MUP-u početi proces upisa podataka i iz Knjige državljana Srbije u Centralni registar.

– Uspostavljanjem jedinstvene elektronske evidencije o državljanima Republike Srbije ubrzaćemo postupke prilikom izdavanja dokumenata građanima, a ujedno ćemo pojednostaviti proceduru. Građani više neće morati da čekaju na šalterima za uverenje o državljanstvu, a i državni organi koji prikupljaju neophodna dokumenta umesto njih moći će te podatke da provere istog trenutka uvidom u Centralni registar – rekao je Stefanović.

On je dodao da uspostavljanje aplikacije za vođenje evidencije o državljanima u okviru Centralnog sistema donosi i druge pogodnosti.

– Prenosom podataka iz postojećih evidencija koje nisu centralizovane dobićemo jedinstvenu elektronsku bazu koja garantuje bolje vođenje podataka i bržu dostupnost, ali i veću bezbednost podataka o ličnosti koji se nalaze u evidenciji – navodi Stefanović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, istakao je da se uspostavljanjem elektronske evidencije o državljanima Srbije pojednostavljuje rešavanje zahteva građana koje imaju prema upravi.

– Nema više donošenja izvoda, uverenja i drugih nepotrebnih dokumenata koje mi već imamo u bazi, već će ovlašćeni državni službenik uvidom u Centralni registar proveriti sve podatke koji su mu neophodni za odlučivanje – kazao je Ružić.

Ocenio je da je to velika promena i olakšanje u radu i za državne službenike, jer će doprineti njihovom bržem i efikasnijem radu.