Mame verovatno greše jer ne znaju! Ovo je JEDINI DOZVOLJEN NAČIN za ulazak sa kolicima u autobus

Kolica
Pixabay.com

Unošenje dečjih kolica u vozila javnog gradskog prevoza, posebno tokom letnjih meseci, kada je manji broj putnika, muči roditelje ali i - vozače.

 

Beograđanka M. P. koja je sa dvomesečnom bebom ušla u autobus na liniji 77, morala je, navodno, da napusti vozilo jer se dete tokom vožnje nalazilo u kolicima, a ne u njenom naručju.

 
– Nismo imali takvu pritužbu. Iako se desilo, nama se niko nije javio, niti se žalio. Svejedno, vozač je postupio ispravno, jer se u javni gradski prevoz dečja kolica mogu unositi, ali sklopljena. Koliko god to nekome bilo mučno i komplikovano, neshvatljivo, trebalo bi, posebno roditelji, da shvate da je to za njihovo dobro i za dobro njihove dece. Zbog njihove bezbednosti moraju da sklope kolica i s detetom u naručju sednu na mesto predviđeno za roditelje s decom – kažu u dispečerskom centru GSP.

Iz gradskog preduzeća preporučuju takođe da roditelji s decom ulaze na prednja vrata, kako bi vozač mogao da ih uoči i, po potrebi, da im pomogne.

To nije ničiji hir, ponajmanje vozačev. U saobraćaju je nemoguće predvideti situaciju, a usled naglog kočenja posledice mogu biti ozbiljne. Vozač je odgovoran za bezbednost putnika i ako bi se ikome od njih nešto dogodilo, on bi snosio odgovornost.

Poštovanjem pravila, roditelji prvenstveno štite svoju decu, sebe, kao i vozača.

Unošenje dečjih kolica u autobus uređeno je propisima grada, u kojima nema posebnih uslova, dok najveći gradski prevoznik zahteva da kolica budu sklopljena.

Jasni propisi

U Gradskom saobraćajnom preduzeću “Beograd” objašnjavaju da je Odlukom o javnom linijskom prevozu, članom 38, propisano da putnik u vozilo javnog prevoza može uneti dečja kolica i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika. Na ovu odluku naslanja se i Pravilnik o obavezama saobraćajnog osoblja GSP, kojim je propisano da putnik može unositi u vozilo sklopljena dečja kolica.loading...