“MANIPILACIJA U SVRHU LIČNE PROMOCIJE”: DS traži da Vučić prestane da KORISTI DECU u političke svrhe

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da zahteva od ombudsmana, Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i drugih nadležnih organa da preduzmu konkretne mere i sankcionišu, kako su nazvali, "zloupotrebu dece u političke svrhe koju permanentno sprovodi (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić".

BETA

U saopštenju DS je ocenila da Vučić politički zloupotrebljava decu tako što održava predizborne mitinge u školskim objektima, akušerskim vizitama i darivanjem dece bez roditeljskog staranja.

“Manipulacija u svrhu lične promocije nedostojan je čin, a kada je reč o manipulaciji najranjivijom kategorijom stanovništva nečastan je i nezakonit. Simbol sreće, prosperiteta, perspektive koristi se za snaženje medijske slike o brižnosti i dobročinstvu jednog čoveka koji monopoliše javni medijski prostor. Zakonom je jasno definisana obaveza zaštite prava maloletnika, briga o slobodnom razvoju ličnosti najmladjih mora biti prioitet svake politike kroz stvaranje uslova, pravnih okvira i materijalnih pretpostavki”, navodi se u saopštenju.

U njemu se ocenjuje da Vučić u nastoji da “politika prožme svaku poru društva” i da “stvarne potrebe i interese podređuje imperativu očuvanja vlasti”.

“Odgovornost Alekandra Vučića najveća je nesumnjivo, postoji dovoljno razloga i povoda da se preispita i odgovornost medijskih kuća koje prenose ove šarade, ne štiteći decu, na šta ih Zakon obavezuje. Može REM sam sebi da upisuje ocenu deset, ali mora da nekome ubeleži i nedovoljnu ocenu, ako njihovo postojanje još ima zakonsko uporište, društveni smisao i profesionalni status”, navodi se u saopštenju.