MANJE, ALI I DALJE ZABRINJAVAJUĆE: Oko 200 žrtava na putevima u Srbiji ove godine

Od početka ove godine do 11. juna u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 196 lica, a povređeno oko 7.500. U odnosu na isti period prethodne, broj poginulih manji je za 11 odsto, a povređenih za 12 procenata.

Vreme
Dnevno.rs/Petar Marković

Manje su stradali pešaci, putnici i vozači u automobilima, a više biciklisti i putnici u autobusima.

Brzina je i dalje glavni uzročnik nesreća u saobraćaju, a zatim alkoholisanost vozača.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević rekla je da Agencija zajedno sa MUP-om sprovodi niz aktivnosti.

Ističe da MUP sprovodi represivne mere a Agencija preventivne i da to svuda u svetu daje dobre rezultate.

“Krećemo sa našem kamanjeom ‘Vozi odmoran’ koja je namenjena pre svega putncima u tranzitzu ali i građanima koji kreću na odmor”, rekla je Miloševićeva.

Ističe da se kampanja sprovodi u saradnji sa MUP-om, turskom ambasadom i velikim brojem privrednih subjekata. Biće štapmani četvorojezični flajeri.

U poslednjoj deceniji, broj saobraćajnih nesreća se smanjuje. Na početku ovog veka imali smo oko 170 poginulih na milion stanovnika, a 2008. godine 120.

Prošle godine, na srpskim putevima, na milion stanovnika stradalo je manje od 80 ljudi. Aktivnostima, merama i akcijama policije i Agencije za bezbednost saobraćaja, taj trend je nastavljen i ove godine.

Cilj je da se dostigne stepen bezbednosti kao na putevima u razvijenim zemljama jer teške saobraćajne nesreće imaju nesagledive posledice i veliki su trošak za državu.loading...