MANJE OD 500 ZARAŽENIH U BOLNICAMA: Situacija bolja, u ova ČETIRI GRADA juče najveće brojke

Prema poslednjem preseku, borbu sa kovidom u Srbiji izgubilo je još osmoro obolelih, a koronavirus je potvrđen kod 124 osobe od 8.287 testiranih. Na respiratoru su 24 osobe.

Pixabay.com/Kolaž

U Beogradu je zabeležen najveći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom – 20. U Jagodini je registrovano 14 novih slučajeva, a u Smederevu i Beloj Palanci po šest.

U Srbiji je ukupno dato 4.988.039 doza vakcine protiv koronavirusa. Jednu dozu vakcine primila je 2.665.581 osoba, dok je obe doze primilo 2.322.458 osoba.

“Fajzerova” vakcina za decu od 12 do 15 godina odobrena je i kod nas. Pavle Zelić iz Agencije za lekove potvrdio je da se radi o istoj vakcini kao i za odrasle i da su istraživanja pokazala da je kod dece davala čak bolje rezultate.

Članovi Kriznog štaba odučili su se za dalje popuštanje mera, zbog, kako ocenjuju, stabilne epidemijske situacije.

“Vidite i sami da već jedan duži vremenski period imamo jednu stagnaciju, jedan nivo broja zaraženih koji je konstantan. Situacija u bolnicama je zadovoljavajuća. Imamo manje od 500 pacijenata u bolnicama koji se leče od kovida”, rekao je član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u Beogradskoj hronici da je Krizni štab prihvatio manje-više sve zahteve Grada.

Prema njegovim rečima, dozvoljeno je i organizovanje nastave u prirodi, kao i rekreativne nastave, ekskurzija i maturskih večeri i svadbi uz primenu svih preporuka koje je Zavod za javno zdravlje napravio pre nekoliko meseci.